Събития

Проф. Бетани Хюз ще снима филм за Розовата долина

   
Проф. Бетани Хюз ще снима филм за Розовата долина

Проф. Бетани Хюз документира емблематични за страната ни места

Празниците на розата в Казанлък ще бъдат част от най-новия филм, който снима у нас световноизвестният историк и водещ проф. Бетани Хюз. Това е втора документална лента за съкровищата на България, която тя подготвя. Филмът ще бъде излъчен в над 120 държави и се очаква да привлече още повече туристи.

Британският историк проф. Бетани Хюз, която е и водеща на популярното телевизионно предаване "Съкровища“, заедно с екипа ѝ бяха специални гости на 121-те Празници на розата в Казанлък. За Българското национално радио Бетани Хюз издаде, че снима втори епизод за страната ни. Кадрите отново документират емблематични за страната ни места.

„Епизодът, който правим сега е за още съкровища на България и празникът на розата и розовата долина ще бъдат нашия специален завършек на нашия епизод за България.

Пътуваме и на други места. Мисля че през есента ще бъде готов епизода, ще монтираме и редактираме през лятото за да може да бъде излъчен и интернационален ефир през есента и през януари или февруари във Великобритания.

В предишния епизод вече снимахме варненското злато, този път се връщаме край морето, за да видим подводната археология край Созопол, ще надникнем зад различните ритуали, свързани с православния Великден, отнасянето на икони в планината и колко дълго тези ритуали са пренасяни през времето.

Правим и снимки на невероятни нови археологически обекти като римските останки от Деултум, както виждате широк спектър от неща са включени в епизода.“

Бетани Хюз сподели, че се е влюбила в долината на розите, още по време на предишния епизод посветен на тракийските находки в Казанлъшко. Сега ритуалите свързани с розобера и празника на розата ще бъдат специален завършек на новия документален филм.

„Обожавам розовата долина, обичам историята, обичам традициите, невероятно е за мен да видя на живо тези традиции. Така че се съм много щастлива да бъда тук.“, каза Хюз.

Новият филм за България ще има международна премиера през есента и ще бъде показан в над 120 държави по целия свят.

Екипът на проф. Хюз направи снимки и по време на тазгодишния Празник на розата в Казанлък.