Събития

Проф. Бетани Хюз ще снима филм за Розовата долина

   


Проф. Бетани Хюз документира емблематични за страната ни места

Празниците на розата в Казанлък ще бъдат част от най-новия филм, който снима у нас световноизвестният историк и водещ проф. Бетани Хюз. Това е втора документална лента за съкровищата на България, която тя подготвя. Филмът ще бъде излъчен в над 120 държави и се очаква да привлече още повече туристи.

Британският историк проф. Бетани Хюз, която е и водеща на популярното телевизионно предаване "Съкровища“, заедно с екипа ѝ бяха специални гости на 121-те Празници на розата в Казанлък. За Българското национално радио Бетани Хюз издаде, че снима втори епизод за страната ни. Кадрите отново документират емблематични за страната ни места.

„Епизодът, който правим сега е за още съкровища на България и празникът на розата и розовата долина ще бъдат нашия специален завършек на нашия епизод за България.

Пътуваме и на други места. Мисля че през есента ще бъде готов епизода, ще монтираме и редактираме през лятото за да може да бъде излъчен и интернационален ефир през есента и през януари или февруари във Великобритания.

В предишния епизод вече снимахме варненското злато, този път се връщаме край морето, за да видим подводната археология край Созопол, ще надникнем зад различните ритуали, свързани с православния Великден, отнасянето на икони в планината и колко дълго тези ритуали са пренасяни през времето.

Правим и снимки на невероятни нови археологически обекти като римските останки от Деултум, както виждате широк спектър от неща са включени в епизода.“

Бетани Хюз сподели, че се е влюбила в долината на розите, още по време на предишния епизод посветен на тракийските находки в Казанлъшко. Сега ритуалите свързани с розобера и празника на розата ще бъдат специален завършек на новия документален филм.

„Обожавам розовата долина, обичам историята, обичам традициите, невероятно е за мен да видя на живо тези традиции. Така че се съм много щастлива да бъда тук.“, каза Хюз.

Новият филм за България ще има международна премиера през есента и ще бъде показан в над 120 държави по целия свят.

Екипът на проф. Хюз направи снимки и по време на тазгодишния Празник на розата в Казанлък.