Анализи

Хладните европейски дестинации, които да посетим през лятото на 2024 г.

   
Хладните европейски дестинации, които да посетим през лятото на 2024 г.

В светлината на продължаващата климатична криза много хора, обичайно склонни да прекарват летните си ваканции на популярни дестинации като Гърция, Хърватия или Италия, пренасочват страстта си към пътешествията към европейските брегове, където няма да бъдат затворници на климатика в хотелската стая или да се потят над обедния UV индекс.

Преминаването към по-умерен климат не е изненада. Много средиземноморски дестинации, от Родос до Гран Канария, горяха от горски пожари по време на пиковия туристически сезон през 2023 г., а температурите продължават да достигат рекордни стойности от година на година. Именно затова от Independent решават да ни препоръчат 11 по-хладни европейски места, които да посетим през лятото на 2024 г.

Остенде, Белгия

Снимка 667470

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 21C
 • Средно ниска температура през август: 15C

Въпреки че е най-известен със своя шоколад, бира и центърът на демокрацията в ЕС, който е Брюксел, би било глупаво да не посетим плажните курорти на Белгия. Нека позволим на най-големия във Фландрия, Остенде, да ни отведе до златните си пясъци това лято за сутрини, прекарани в кайтсърфинг, и следобеди, изпълнени с пресни стриди на крайбрежната алея "Алберт I" - всичко това без да се пържим.

Осло, Норвегия

Снимка 667468

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 21C
 • Средно ниска температура през август: 13C

Норвежката столица е плетеница от модерни квартали - по-специално оживен Grünerløkka - бутикови магазини и места за хранене на открито, оградени с гъста гора Marka. Елегантните музеи на Осло, като Музея на Мунк, отговарят на културните критерии за градска почивка, докато се потапяме в басейни с морска вода и се изсушаваме в скандинавските сауни за една по-различна лятна ваканция.

Ла Гомера, Канарски острови

Снимка 667467

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 28C
 • Средно ниска температура през август: 21C

Докато континентална Испания кипи, бриз от Атлантическия бряг духа през Канарските острови, благославяйки меката целогодишна Ла Гомера с приканващи 20C дни за летовниците да се отдадат на пешеходен туризъм, къпане в черен пясък и кулинарни пиршества с омар от пъпеш и заек с мармалад. Поносимата жега не жертва слънцето, като през август се предлагат около девет часа витамин D.

Тарту, Естония

Снимка 667466

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 21C
 • Средно ниска температура през август: 11C

Вторият по големина град в Естония след столицата Талин, Тарту е едно от задължителните дестинации, които да посетим през 2024 г. Това е мястото на един от най-старите университети в Северна Европа, както и на известните "Целуващи се студенти" - фонтан. посветен на любовта, който се намира на централния площад в Тарту повече от 70 години.

Сопот, Полша

Снимка 667465

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 22C
 • Средно ниска температура през август: 12C

Крайбрежният Сопот, в района на Триградието на "Балтийската ривиера", е достъпна алтернатива на любимите големи имена на юг. Четири километра изкушаващи плажове, най-дългият дървен кей в Европа и стилни лечебни извори са осеяни с фасадите в стил приказка на Града. Да не споменаваме страхотния нощен живот на плажа и, разбира се, декадентските вафли.

Зилт, Германия

Снимка 667464

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 20C
 • Средно ниска температура през август: 16C

Магнит за германския елит, мекият микроклимат на Севернофризийските острови и девствените бледи пясъци разбираемо привличат пътниците към западния бряг на Зилт. Гастрономическа сцена с ресторанти със звезди Мишлен, вили със сламени покриви и полуострови, разпръснати от фарове, правят тази мека плажна почивка, незабелязана от радара на мнозина и едно чудесно място, което да добавим към списъка си.

Езерото Блед, Словения

Снимка 667469

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 28C
 • Средно ниска температура през август: 16C

Най-известната атракция на Словения блести под лятното слънце, а привлекателните тюркоазени ледникови води на езерото Блед ще ни помогнат да се охладим при изкачванията до средновековния замък Блед и романтичните пътеки около фантастичния остров. Там, където легендарните езера Гарда и Комо се потят от тълпи в Италия, частта от Юлийските Алпи на Блед, макар и неизбежно натоварена, предлага горски пътеки, подходящи за уединени алпийски преходи.

Машико, Мадейра

Снимка 667462

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 26C
 • Средно ниска температура през август: 21C

Да оставим парещия Алгарве за по-умерена атлантическа алтернатива на португалския архипелаг Мадейра. Притиснат между планини, Далечният Машико има изкуствен плаж с страхотни пясъци, внесени от Африка, добре поддържани градини и страхотни гледки.

Пори, Финландия

Снимка 667461

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 21C
 • Средно ниска температура през август: 12C

На западното крайбрежие на Финландия, град Пори е център на джаз музиката, финландските улични заведения за хранене и звездата на Скандинавия, Yyteri Beach - шест км бял пясък, пригоден за уиндсърфинг, наблюдение на птици, плаж волейбол и барбекюта. С река Kokemäenjoki и национален парк "Ботническо море", тази разнообразна дестинация е идеална за всички, които не обичат жегата.

Скаген, Дания

Снимка 667459

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 19C
 • Средно ниска температура през август: 13C

На североизточния полуостров на Дания пристанищният град Скаген разполага с музеи на изкуствата и изискани ресторанти, за да съперничи без проблеми на столица на страната Копенхаген. Пясъчната ивица Гренен пресича Балтийско и Северно море. Август е идеален за изследване на този участък от Rabjerg Mile - прекрасна крайбрежна пясъчна дюна.

Харлем, Нидерландия

Снимка 667460

Източник: iStock

 • Средно висока температура през август: 19C
 • Средно ниска температрура през август: 15C

По-малко претъпканият съсед на Амстердам е идеален за лятно бягство от жегите. Има страхотни места за пазаруване, както и пивоварна култура, датираща от XIV  век, докато активните занимания и забавления са на една ръка разстояние в националния парк Zuid-Kennemerland.