Анализи Новини

Медии в Косово препоръчват Несебър и други български градове за море

   
Медии в Косово препоръчват Несебър и други български градове за море

Калдъръмени улички, старинни стени, дървени къщи и тесни уличкисвидетелстват за древната история на този град. Единственото българско място, древният Несебър, е под закрилата на ЮНЕСКО от 1983 г. Над 3000 години, българският град е един от най-посещаваните от цялото крайбрежие на страната. Синевата на небето не се различава от тази на морето, а лодките по брега допълват чара му. Не липсват и цветове, които са многобройни около тесните алеи. Несебър не е единствената дестинация, по която косоварите изпитват носталгия, когато посещават България, пишат от агенция „Кosovapress“.

„Тази година, новост за лято 2024, е българската Ривиера. Ще направим чартърен полет от 18 юни и ще имаме време до края на септември. Интересът е много голям, има големи търсения за България, защото е нова дестинация. Така че – да, косовари изпитват носталгия по България, хотелите и условията са много по-добри сега от преди“, коментираШпетим Турку от местната туристическа агенция „Фибула“ за „Кosovapress“.

Полетите от Прищина до Бургас ще бъдат всеки вторник с излитане от 07:00 и връщане в 10:00 часа. „Това е нова дестинация и цените са много достъпни за нашия бюджет. Те варират от 399 евро до 800-900 евро, но средното е 600 до 700 евро за седем дни и седем нощувки в България с all и ultra концепция… Преди България беше по-популярна за каране на ски, но сега интересът е много голям“, добавя Турку.

С либерализирането на визите за първи път тази година туристите от Косово ще имат възможност да опознаят красотите на България. „Имайки предвид либерализирането на визите, беше създадена възможност за косоварите да посетят други страни, които са били под визов режим. Знаете, че през последните години бяхме фокусирани върху Албания, Черна гора и Турция. Сега с либерализирането съгражданите ни започнаха да изследват други страни, които бяха под визов режим. Една от тях е България. Сега властите се опитват да установят възможно най-много контакти с туроператори от България, като целта е не само да се изпращат граждани на Косово в България през лятото, а и целогодишно“, заяви директорът на Косовския туристически съюз Баки Хоти.

Почиващите ще имат възможност да отседнат в най-добрите хотели, с четири и пет звезди на концепцията all и ultra inclusive. На главния път Бургас-Варна, заобиколен от зеленина, се намира най-големият аквапарк на Балканите, посочват още от „Кosovapress“. На гостите се сервира кухня с вкусни български и международни ястия, включително детско меню. Вътре в сградата на Aqua Paradise Resort могат да се настанят стотици гости. Те могат да ползват открит и вътрешен басейн, фитнес, сауна, ресторанти и СПА център.

По-голямата част от хотелите в Община Несебър са разположени между морето и планината. Заради голямата си леглова база, посетителите на този район могат да се насладят на уникалната комбинация от планински въздух и крайбрежния климат на Черно море. Кухнята е богата на разнообразни средиземноморски и европейски ястия.