Новини Събития

Популярният исландски термален курорт Синята лагуна отново бе отворен

   
Популярният исландски термален курорт Синята лагуна отново бе отворен

Популярният исландски термален курорт „Синята лагуна“ отново отвори врати. Това се случва след като вулканът в югозападната част на страната продължава да изригва за пети път от декември насам. Изригването застраши крайбрежния град Гриндавик и доведе до евакуацията на Синята лагуна миналата седмица. След четиридневно затваряне тя отново отвори врати за туристи с разрешението на регионалната полиция. Стотици туристи, посетили лагуната, се къпеха в термалните води, докато кратерът продължаваше да изригва на заден план.

Камерън Пасилео, турист от съединените щати коментира: На път за насам забелязахме изригването, но не очаквахме да го видим и тук. Синята лагуна и без това е страхотен курорт. 

От няколко дни насам изригването е стабилно и не застрашава курорта. 

Това не се отразява на въздушния трафик, нито на други райони в Исландия. Винаги работим в тясно сътрудничество с местните власти и с метеорологичната служба по отношение на ситуацията. Исландия, разбира се, е вулканичен остров и тук работят световноизвестни учени, които ни информират за случващото се. Исландия е много безопасна дестинация за пътуване.

Оддни Арнарсдотир, ръководител на Visit Iceland

Гриндавик, който се намира близо до столицата на Исландия, Рейкявик, е застрашен, след като множество трусове наложиха евакуация преди първоначалното изригване на 18 декември.