Турагенции

Фалитът на FTI ще засегне почивката на близо 20 000 германци за България

   
Фалитът на FTI ще засегне почивката на близо 20 000 германци за България

Фалитът на третия по големина туроператор в Европа – германският "Еф Те И груп" (FTI Group), ще засегне почивката на близо 20 000 германци за България, какъвто е годишният обем на концерна за Черноморието ни. Това обявиха за TravelNews от Асоциацията на инкаминг агенциите в България (AIA), която обединява представителствата на големите чужди туроператори у нас. Вероятно туристите ще бъдат пренасочени към други германски туроператори, които продават Българското Черноморие - TUI, DER Touristik, Alltours и Schauinsland-Reisen. Всички те заедно пълнят общи чартъри до Бургас и Варна. Разбира се, има вероятност и някои туристи да се откажат от България.

„Седалките на FTI в полетите бързо ще бъдат заети от другите германски туроператори, тъй като има недостиг на самолети от Германия до България“, казаха от асоциацията. Същото ще се случи и с местата в хотелите по Черноморието ни, с които са работили от FTI. От Асоциацията на инкаминг агенциите съобщиха, че вече се забелязва ръст от 120% в онлайн резервациите от вчера насам на германците към Българското Черноморие. Те се пренасочват към алтернативни онлайн платформи.

FTI Group подаде вчера иск до регионалния съд в Мюнхен за обявяване в несъстоятелност. Като причина за фалита се посочват намалелите резервации, както и множеството искове за предварителни плащания от доставчици, които компанията не може да изпълни. От това пострадаха партньорските турагенции, както и хотелиерите и всички бизнеси, свързани с приемането на туристите.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек окачестви фалита като "трагично събитие", но изтъкна, че ведомството му не може да окаже допълнителна помощ на компанията. Германското външно министерство, туристическият сектор и застрахователите ще поемат грижата за засегнатите туристи. Говорител на ведомството посочи, че властите ще проучат в детайли как е ползвана държавната помощ, получена от компанията, по време на пандемията, възлизаща на 595 милиона евро.

Работещите за FTI по цял свят са около 11 000 дущи, а компанията предлага турове до над 40 дестинации, вкл. и през 10 000 партньорски агенции в Германия. През финансовата 2022/23 г. годишните продажби на компанията възлизат на 4,1 милиарда евро. По данни на финансовия всекидневник "Ханделсблат" дефицитът на дружеството в краткосрочен план възлиза на десетки милиони евро.

Мирослав Иванов