Новини Транспорт

Ориент експрес пристигна в Русе с пътници от четири континента

   
Ориент експрес пристигна в Русе с пътници от четири континента

Известният влак „Ориент експрес“ пристигна в Русе с пътници от четири континента. Той беше посрещнат на централната жп гара в крайдунавския град от десетки хора, дошли да се снимат с легендарната композиция, описана в роман от Агата Кристи. 

Пътниците, които са 48, са разпределени в осем от 15-те вагона, обясни нидерландецът Питър Босман, който работи в бутиковия магазин на влака. Той уточни, че в два от тях има по три луксозни апартамента, в които в миналото са се возили и популярни личности като Анджелина Джоли и членове на кралски семейства. 

Три са ресторантите във влака, един от вагоните е за бара, а останалите три за персонала, който варира между 45 и 50 души. Както и през миналата година, сред тях отново имаше българин. Старши стюардът Николай Симеонов от Велико Търново е за пети път на борда. Той сподели, че повечето от колегите му са от Франция и Италия, а сред пътниците има хора от САЩ, Англия, Австралия и Сингапур. Случвало се е да срещне сред тях и българи. 

„Това е исторически влак. Интериорът е създаден 1930 година. Поддържа се много внимателно. Имаме ексклузивна кухня. Има малко българска, има турска. В момента заминаваме за Турция, така че има от всичко по малко, но главно кухнята е френско-италианска, ексклузивна и е единствена по рода си“, каза Симеонов.  В Русе влакът бе зареден с вода, премина технически преглед и гранична проверка. За Варна той потегли с български локомотив, управляван от машиниста Владимир Кахърков, който е четвърто поколение железничар.  „За втори път съм вече машинист на „Ориент експрес“.

Това за мен е отговорност и удоволствие“, каза той.  Помощник-машинист на луксозния влак в България е Десислава Куманска. Утре се очаква влакът да е в Истанбул, а след ден почивка се връща обратно към Париж. Както и през миналата година, в края на август „Ориент експрес“ се очаква отново да мине през Русе по маршрута от френската столица за Турция.