Новини Събития

Кипър стартира план за безплатни почивки на пенсионери и работещи

   
Кипър стартира план за безплатни почивки на пенсионери и работещи

От днес кипърското правителство стартира специален план за безплатна лятна ваканция в хотели на пенсионери с ниски доходи. Държавата планира напълно финансиран отпуск и за работещите. И в двете програми могат да се включат българи, които са постоянни жители на острова.

Планът за летен отдих на възрастните хора ще се прилага за хотели, намиращи се в планинските курорти и ще протече в рамките на 4 месеца - от днес до 29 юли и от 3 септември до 28 октомври. Чрез него пенсионерите ще могат да се възползват от безплатен 4-дневен престой, обяви социалното министерство, цитирано от БНР.

Такава държавна субсидия ще получат възрастни, чийто годишен доход не превишава 15 500 евро (за сам човек) и 20 000 евро (за семейство). Важи и за тези, които са на социални помощи.

От 14 юли стартира втори правителствен план за лятото, в който работещите ще могат да се възползват от финансиране на отпуск. До 27 септември по него ще се предлага 6-дневно настаняване в планинските хотели. Но този проект важи само за служители, които получават платения си годишен отпуск от Централния фонд за отпуските, към социалното министерство. Вноски в него правят повечето компании, в които работят българите на острова.

Двете програми са на обща стойност близо 2 млн. евро и ще обхванат повече от 10 000 души, поясни социалният министър на Кипър Янис Панайоту.