Новини Събития

България сред най-слънчевите държави в Европа

   
България сред най-слънчевите държави в Европа

Глобалното затопляне дава възможност редица градове в Европа, а и по цял свят, да бъдат посещавани през по-голямата част от годината. Има обаче такива, които са рекордьори по слънчеви дни в годината. В ТОП 5 на класацията, изготвена от специализирания британски сайт Holidu, влизат 4 испански и 1 италиански градове. С 280 часа слънце на месец първите две места си ги разделят Малага и Аликанте. С три часа по-малко слънце грее в Мурсия. Италианският град Катания се нарежда на четвърта позиция с 274 часа слънце на месец. Петото място е испанския Севиля.

София заема 24-то място в класацията, като непрекъснато се издига в класацията. У нас средно месечно има 207 слънчеви часа на месец.

От съседките ни най-голям брой слънчеви часове има в Атина - 262 часа на месец. Това поставя гръцката столица на 10-та позиция в класацията. Точно след нас на 25-та и 26-та позиция се нареждат Белград и Букурещ, съответно с 203 и 202 слънчеви часа на месец.

 

В класацията са посочени и колко струва нощувка във всеки от посочените градове. За тези, които решават да посетят градовете с най-много слънчеви часове на месец - Малага и Аликанте, цената е съответно 135 EUR и 120 EUR. В Мурсия и Катания цените са под 100 EUR на нощувка - 93 и 96 EUR. За София са дадени цени от 100 EUR на нощ, а за Белград и Букурещ - 90 EUR.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 
България сред най-слънчевите държави в Европа - 2
България сред най-слънчевите държави в Европа - 3