Новини Хотели

Хотелите в Тетевен и Троян въвеждат зелени практики за намаляване на отпадъците и възобновяема енергия

   
Хотелите в Тетевен и Троян въвеждат зелени практики за намаляване на отпадъците и възобновяема енергия

В Тетевен и Троян днес и утре ще се проведат публични дискусии със собствениците на обекти на настаняване. Идеята на разговорите е в хотелите и къщите за гости да бъдат въведени зелени практики, свързани най-вече с намаляване на отпадъците и използване на възобновяеми източници на енергия в туристическия сектор.

Дискусиите се организират от сдруженията „Тур клуб РеМарк“ и „За Земята“. Тъй като обектите в тези общини са много, организаторите са разпространили онлайн анкета. В нея са се включили голяма част от собствениците и на големи, и на по-малки семейни хотели, на стаи и къщи за гости. 

Според Даря Заричинова от „Тур клуб РеМарк“ резултатите са много обнадеждаващи и все повече собственици търсят или вече са намерили начини да използват възобновяеми източници на енергия, да генерират по-малко отпадъци, да работят отговорно към околната среда.

„Особено ни впечатли конструкцията и технологията на басейна в един от комплексите. Тази технология не е инвазивна и не замърсява околната среда с тежки конструкции и бетони. Получават се разрешителни за изграждането му дори в защитени зони. Басейнът няма нужда от зазимяване през зимата, благодарение на начина на изграждане и на практика зимата си замръзва и изглежда като езеро. Пречистваме го чрез солна електролиза, още един щадящ метод.“ 

Очаква се в рамките на дискусията да бъдат повдигнати важни теми и да бъдат чути мненията на собствениците на туристически обекти, които ще споделят своя опит по темата. На тях са поканени и представители на общинска администрация, ученици и преподаватели от паралелките по „Организация на хотелиерството“ при училище „Георги Бенковски“ в Тетевен и при СУ „Васил Левски“ в Троян. Идеята е да се чуе гласът и на поколението, което след няколко години ще поеме туризма и екологията в свои ръце.

За всички гости на събитието ще има кетъринг без пластмаса за еднократна употреба, включително и „ядливи“ чаши за напитки – като алтернатива на пластмасовите.