Анализи

European Best Destinations определи най-добрите български плажове

   
European Best Destinations определи най-добрите български плажове

Българското черноморско крайбрежие е дълго 354 километра, 200 от които представляват плажна ивица. То започва от нос Картал при границата ни с Румъния и завършва при устието на река Резовска на границата с Турция.

 Стара планина потъва в Черно море при нос Емине и разделя бреговете ни на Южно и Северно Черноморие. Първото предлага на туристите дълги и широки плажове, а второто има по-скалист релеф.

България разполага с над сто плажа. Кои от тях обаче са най-добрите за посещение? Според European Best Destinations - най-посещавания уебсайт, посветен на пътуванията и културата в Европа, популяризиращ най-доброто от континента пред милиони пътници, професионалисти в туризма и туристически медии, курортът Албена разполага с най-добрите плажове у нас.

Вижте топ 6 на най-добрите български плажни ивици, според ЕBD:

1. Албена

21 от най-красивите български пясъчни плажове ви очакват в Албена, пишат от European Best Destinations.

Фин пясък, спокойно море, водни спортове, атракции и детски площадки: всичко е налице за една мечтана почивка. Плажовете на Албена са перфектни за семейства с деца, тъй като са много плитки, посочват още експертите на EBD=

Албена се намира на 8 километра от град Балчик, на 30 километра от Добрич и Варна и на 500 километра от София. Плажната ивица е с дължина 6 км и ширина 150 метра и 20 поредни години получава сертификат Син флаг.

2. Силистар, Ахтопол

Силистар е един от най-красивите плажове в България, според European Best Destinations. На разположение на туристите са паркинг, плажни барове и шезлонги и чадъри под наем.

Плаж Силистар се намира само на 10 км от плаж Синеморец - два от най-красивите диви плажове в България, според EBD. Той е разположен на 5 км южно от село Синеморец, в дълбок залив, което обуславя топлите му и спокойни води.

Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 метра, покрит е със златист пясък.

3. Слънчев бряг

Според European Best Destinations, Слънчев бряг е най-важният морски курорт в България. Разположен между Варна и Бургас, той се гордее с един от най-добрите плажове у нас, простиращ се по протежение на величествен залив с близо 10 километра фин пясък.

Със своите ол инклузив курорти и нощни клубове, Слънчев бряг е добра дестинация за купони и е известен като българската Ибиса, пишат още от EBD. От него можете да видите полуостров Несебър – един от най-добрите скрити скъпоценни камъни в България, посочват експертите.

4. Болата, Българево

Този заливен плаж, защитен от вятъра, е идеален за почивка в мързелив ден. Вземете чадър и храна и се насладете на кристално чистата му и плитка вода, съветват от European Best Destinations, допълвайки, че това е един от най-добрите плажове в България за деца.

В разгара на сезона на място има разположени камиони за храна. Докато сте в района, не пропускайте да посетите крепостта Калиакра, разположена на няколко минути пеша или с кола от плаж Болата. От EBD я определят за една от най-добрите крепости у нас.

5. Велека, Синеморец

Искате ли да мързелувате, да се насладите на слънцето, да бъдете приспивани от шума на вълните и да забравите за всичките си проблеми?

Карайте към Синеморец и си подарете ден на чиста релаксация на Велека - един от най-красивите диви плажове в България, съветват от European Best Destinations.

Популярен и сред сърфистите, Велека се харесва на любителите на природата, на дивите места и на водните развлечения. Изкачете се на хълма с лице към плажа за панорамна гледка към него, за да се насладите на красотата му отвисоко.

6. Обзор

Разположен на брега на Черно море, Обзор е не само морски курорт, той е и град с богато архитектурно наследство и едно от най-древните селища в района. Курортът се намира между Варна – двете основни летища на българското крайбрежие, като е лесно достъпен, пишат от EBD. Неговите километрични плажове със златист пясък ще съблазнят семействата, шумните компании и двойките – те са перфектната дестинация за достъпна слънчева почивка. Седмица на база ол инклузив в Обзор в разгара на сезона излиза до два пъти по-евтино от други курорти в Европа, според European Best Destinations.