Анализи

Николай Вълканов: В туризма няма кадри, защото им се плаща малко

   
Николай Вълканов: В туризма няма кадри, защото им се плаща малко

В туризма няма кадри, защото им плащаме малко, намекна Николай Вълканов, зам.-председател на КРИБ и член на УС на Националния борд по туризъм. Секторът туризъм носи около 13% от приходите за държавата, а кадърните хора бягат в чужбина.

Развитието на ски туризма се спъва от група, самонарекли се „зелени”, която осребрява собствената си позиция срещу българските национални интересни, категоричен е зам.-председателят на КРИБ.

Институциите да бръкнат с пръст в раната и да спрат саботажа на зимния туризъм. Около тази теза се обедини бизнесът по време на 6-та годишна среща на Националния брод по туризъм.

Проблеми има във всичките ни зимни центрове, заради действията на така наречените еколози, заяви зам.-председателят на КРИБ и член на Управителния съвет (УС) на Националния брод по туризъм проф. Николай Вълканов, цитиран от в. "Труд".

„Обиждаме българските ски курорти с политиката, тъй като проблеми в различна степен има във всичките ни зимни центрове, заради действията на така наречените еколози”, посочи проф. Вълканов. „Не можем да очакваме гостите да чакат по 4 часа на лифта и след това да имат желание да се върнат в родните зимни курорти или да ни похвалят пред приятели и роднини”, допэлни още той.

Вълканов смята, че измислените екопречки трябва да бъдат преодолени и този болезнен въпрос да бъде решен. Позицията му бе подкрепена и от останалите присъстващи бизнес организации.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че „зелените” в момента се фокусират само върху определени общини и проекти, а е нужен балансиран подход. Има значително по-важни инициативи, които реално могат да подпомогнат опазването на природната среда, но „еколозите” не говорят за тях. Например, за да посетиш островите на Филипините или Тайланд нямаш право да имаш пластмасови торбички в багажа. А боклуците, които остават след родните и чужди туристи са много по-голям проблем от изграждането на лифтове, обясни Симеонов. По-разумно е съоръженията да бъдат изградени, а част от приходите от тях да бъдат отделяни за истински екопроекти. Защото опазването на околната среда също става с пари, допълни той.

Националният борд по туризъм подкрепя усилията на министерствата на туризма, на спорта и на екологията да развиват туризма в съответствие с международните норми и екоизисквания. Тези усилия обаче от години са спъвани от своеобразния зелен рекет, категорична бе и изпълнителният директор на организацията Поли Карастоянова. По този начин се блокира и конституционното право на всеки българин да има достъп до общото национално богатство – планината. Навсякъде в Европа с лифт могат да стигнат до различни точки от планината деца, възрастни хора и такива в неравностойно положение. Тяхното право у нас обаче е потъпкано именно заради зеления рекет, обясни Карастоянова.

На планинския туризъм разчитат основно 64 от българските общини. Но огромният потенциал на страната за развитието на този туризъм се спъва от група, самонарекли се „зелени”, която осребрява собствената си позиция срещу българските национални и туристически интересни, категоричен е бившия зам.-министър с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Публична тайна е, че псевдоеколозите се фокусират само върху определени теми и проблеми, които им носят доходи, а пропускат важни въпроси като замърсяването на градовете, на въздуха, незаконните сметища и застрояване, допълни Ботев. Изграждането на нови лифтове е единственият шанс да се конкурираме със световни зимни дестинации като Австрия и Швейцария и затова този въпрос е крайно време да бъде решен, категорични са от сектора.

Изключително важно е да се изсветли туристическият бизнес, защото в тази посока има какво да се желае. Това заяви още зам.-председателят на КРИБ и член на УС на Националния брод по туризъм проф. Николай Вълканов. Според него бизнесът постоянно се оплаква от липса на кадри, но за да не изтичат те в чужбина е задължително да се вдигнат заплатите и осигуровките по тях. Решението на този въпрос е изключително важно, за да имаме стабилност в този сектор на икономиката, в който има много инвестиции и носи около 13% от приходите за държавния бюджет, категоричен бе проф. Вълканов. Когато бизнесът се изсветли това ще е добре както за самия сектор, така и за държавата. И ще могат да се отделят средства както за инфраструтура, така и за реклама на туризма, допълни той.