Новини Събития

Стара София оживява в изложба в Централни хали

   
Стара София оживява в изложба в Централни хали

Днес в 19 часа в новото градско пространство за култура,  разположено на сутеренния етаж в емблематичната сграда на Централни хали, ще бъде открита изложбата „София в минало време“. Екзпозицията, съдържа 15 кадъра, заснети от фотографа Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г.  Тя представя някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век. Изложбата се организира от Kaufland България в партньорство с „Бохемска София“ и може да бъде видяна между 5 и 23 юни.

Запечатаните от фотографа исторически обекти ще бъдат надградени с поредица от беседи, срещи и разкази с подкрепата на младия автор и създател на „Бохемска София“ Виктор Топалов. Най-любопитните участници в тях ще научат интересни факти от историята на зараждащата се София като модерна европейска столица и ще могат да се потопят в културата на отминалото време.

На 12 юни от 19 часа беседата ще е на тема "София в минало време", а седмица по-късно (19 юни) Виктор Топалов ще разкаже в детайли  за "Еврейската махала на София". В края на месеца, на 26 юни, гостите на „Сцена Централни хали“ ще научат любопитни факти за "Културата на Стара София".

В юнската програмата е включена и тематична пешеходна обиколка "Халите и кварталът на занаятите", която ще има две издания на 22 юни и 26 юни. Те отново са в партньорство „Бохемска София“ и ще започнат в 16 часа.

Темата за културното наследство на нашата столица ще е застъпена и в специалното издание на „Пощенска кутия за приказки“, което ще се проведе на „Сцена Централни хали“ на 7 юни от 19 часа. Не пропускайте да се потопите в градските легенди в компанията на сладкодумните разказвачи Камен Воденичаров, Мая Бежанска, Стефан А. Щерев, Камен Алипиев-Кедъра и Георги Милков.

Усилията и инвестициите на Kaufland България за запазване и промотиране на културното наследство на София бяха отличени от журито на престижните награди „Къща на годината“. Лидерът в ритейла получи специална на града за мащабната реставрация на Централни хали и превръщането й отново в дом за качествени български продукти, култура и изкуство. Наградите „Къща на годината“ се организират за 28-и пореден път от водещото списание за архитектура, интериор и дизайн „Идеален дом“.

Допълнителна информация за културната програма на Сцена Централни хали, както и детайли за предварителна регистрация и билети за отделните събития ще бъде регулярно публикувана на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.