Новини Събития

Сърбия е на първо място с трицифрен темп на ръст на приходите от туризъм

   
Сърбия е на първо място с трицифрен темп на ръст на приходите от туризъм

Сърбия е била посетена от 176 514 туристи от чужбина през април, според данни на Републиканския статистически институт, съобщи Танюг. Най-много са чуждестранните туристи от Турция - 18 323, следвани от Русия - 14 468, Босна и Херцеговина - 13 504. Интересно е, че са регистрирани и 11 086 посетители от далечен Китай, посочва Танюг, цитирана от БТА.

През първото тримесечие на тази година Сърбия е първата дестинация в света по отношение на темпа на растеж на приходите от чуждестранни туристи, който е със 127 процента по-висок в сравнение с първото тримесечие на 2019 г., съобщи Министерството на туризма и младежта.

В последния барометър на Световната организация по туризъм се посочва, че няколко дестинации по света са постигнали отлични резултати по отношение на приходите от туризъм тази година, сред които Сърбия е на първо място и единствената, която е достигнала трицифрен темп на ръст на приходите от чуждестранни туристи.

Валутният приток от туризъм през първото тримесечие на тази година в Сърбия е 575 млн. евро, което е със 127 процента повече спрямо периода януари - март 2019 г., когато приходите от чуждестранни туристи възлизат на 252 млн. евро.

През първите четири месеца на тази година Сърбия продължава да бележи ръст на туристическия поток, като чуждестранните гости са увеличили пристиганията с 10 процента и нощувките с 5 процента, което заедно с прогнозите за заетостта на местата за настаняване в страната показва, че 2024 г. ще бъде рекордна за сръбския туризъм.