Новини Събития

Журналистката Магдалена Гигова е първият призьор на наградата за пишещите за туризъм

   
Журналистката Магдалена Гигова е първият призьор на наградата за пишещите за туризъм

В София беше връчена новоучредената Награда на ABUJET на името на Максим Минчев. Първи призьор е журналистката Магдалена Гигова,  член на най-голямата неправителствена организация на пишещите за туризъм - Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (Bulgarian Association of Journalists and Travel Writers). Призът беше връчен от генералния секретар на ABUJET и член на Изпълнителното бюро на Световната федерация на пишещите за туризъм (FIJET) Пламен Старев в присъствието на много официални гости, интелектуалци, представители на българската култура и туризъм, писатели, журналисти и приятели на Максим Минчев.
 
Президент на асоциацията в продължение на над 15 години Максим Минчев (1953-2020), бивш генерален директор на БТА, беше сред дългогодишните членове на АБУЖЕТ. Той наследи този пост от изключителния разказвач и пътешественик – писателят Ясен Антов. Заедно със стотиците си репортажи в българските медии, като журналист, писател и пътешественик, посетил над 140 страни, М. Минчев има 13 издадени книги с пътеписи и впечатления от цял свят. Призът се присъжда от АБУЖЕТ за първи път в деня на рождения ден на Максим – 5 юни.
Наградата е учредена за журналист или писател, активно работещ за изпълнение на целите на асоциацията. Отличието има за цел да популяризира честната и правдивата журналистика на международния език на туризма и да насърчава и обединява работата на десетките членове на ABUJET в представянето на България като целогодишна дестинация с уникална история, културно наследство и природа.
 
ABUJET е основана през 1956 година от изявени български интелектуалци, сред които Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Ивайла Вълкова и др. Тя е сред основателите и най-дългогодишните и активни членове на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма (FIJET),. Днес в нея членуват над 60 водещи журналисти, писатели и блогъри.
 
Магдалена Гигова е известен журналист, фотограф и пътуващ писател. Завършила е „Педагогика“ и „Журналистика“ в Софийския  университет „Кл. Охридски“, както и специалност „Фотожурналистика“ в Колежа по фотография „Юлиус Фучик”. Има над 35-годишен журналистически стаж. Била е преподавател по теория и практика на печата в Свободния факултет на СУ „Кл. Охридски” и лектор по програмата „Еразъм+“. Собственик е на сайта за пътешествия и култура www.dromomania.bg. Автор и водещ е на предаванията „Покана за пътуване“ и „ Легендите на София“ по БНР. Председател е на журито на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“. PR e на българското участие на Биеналето за изкуствата във Венеция и на фондация „Ценности“. Автор и съавтор е на 13 книги, посветени на туризма и пътешествията ѝ по света. Член е на СБЖ, ABUJET, FIJET, Международната гилдия на пътуващите писатели и др. Има десетки награди и отличия, между които Международната награда „Българин на годината” в категория „Писател-пътешественик”, Наградата за журналистика на фондация „Христо Ботийов”, „Златно перо“ на СБЖ и др.
 
След удостояването на Магдалена Гигова с Наградата на АБУЖЕТ на името на Максим Минчев, започна представяне на книгата „По пътищата на Африка“. Тя съдържа непубликувани досега пътеписи на нашия непрежалим колега и приятел, издадена посмъртно от издателство ФАБЕР. За  изданието разказват Соломон Паси, Георги Милков, Кирил Вълчев, Максим Бехар, Нейко Генчев и др.
 
Официални медийни партньори на събитието са БТА, Българското национално радио и Медийна група „България “.