Анализи Новини

Китайските туристи ще похарчат рекордните близо 1 трлн. долара за пътувания у дома

   
Китайските туристи ще похарчат рекордните близо 1 трлн. долара за пътувания у дома

Китайските туристи наваксват за пропуснатите празници от последните няколко години около коронавируса, пръскайки пари за пътувания у дома и в чужбина. Така разходите са напът да надвишат нивата отпреди пандемията за първи път – важен показател за възстановяването на индустрията, съобщава Bloomberg.

Китайските туристи ще похарчат 1,8 трлн. юана (250 млрд. долара) тази година за международни пътувания – около 10% повече, отколкото през 2019 г., според данни на Международния съвет за пътувания и туризъм, индустриална група, която провежда проучвания за пътувания. Очаква се китайските туристи, които се впускат в приключения по-близо до дома, да налеят рекордните 6,79 трлн. юана (над 937 млрд. долара) в икономиката на континента тази година, което също ще надхвърли нивото преди пандемията, според доклад на съвета, изготвен съвместно с Oxford Economics.

„Туристическият сектор показа признаци на устойчивост и силно възстановяване“, коментира президентът на съвета Джулия Симпсън.

Пътуващите китайци са движеща сила за световната туристическа индустрия, като много страни с нетърпение очакват завръщането им. Китайците превъзхождат туристите от всички други страни, включително американците. През 2019 г. китайските пътешественици са направили 170 млн. пътувания в чужбина и са похарчили почти 1,7 трлн. юана – което представлява 14% от глобалните разходи за туризъм, според данни на Международния съвет за пътувания и туризъм.

Дори когато международните пътувания се възстановиха напълно, изоставането в обработката на визи в страни като САЩ и по-скъпите международни полети задържаха китайските туристи по-близо до дома – те се стичат в градовете на континента в търсене на популярни местни деликатеси и пикантни улични храни, както и в по-малки градове, развивайки тенденцията на т. нар. „обратно пътуване“, т.е. да се избягват тълпите.

Парите, които китайските туристи ще похарчат за пътувания в чужбина, изпреварват нивата отпреди пандемията. Графика: Bloomberg LP

Очаква се разходите на пътуващите на родна почва да са с 11% по-високи, отколкото през 2019 г. – преди пандемията от COVID-19 да спре по-голяма част от пътуванията, посочват от Съвета.

В същото време обаче броят на чужденците, посещаващи Китай, все още не се е възстановил. Разходите на чуждестранните туристи в континенталната част тази година се очаква да достигнат 715 млрд. юана, около една четвърт по-малко от нивата от 2019 г. Китай беше една от последните големи икономики, които отвориха отново границите си, а входящите полети до страната не са се възстановили напълно.

Най-предпочитаните дестинации да китайските туристи през 2023 г. Графика: Bloomberg LP

През последните месеци Китай разхлаби визовите ограничения за посетители от Тайланд, Малайзия и Сингапур, заедно с някои европейски страни и пасажери на круизни кораби, в опит да насърчи както входящия туризъм, така и инвестициите. В началото на годината властите в Пекин заявиха, че са облекчили визовите изисквания за 11 държави от юли 2023 г.

Китай отчете 82 млн. посещения на туристи миналата година - около 56% от нивото от 2019 г., според Националното статистическо бюро на страната. Броят на посещенията, направени от хора извън Хонконг и Макао, е само 13,8 млн., което изостава от цифрите преди COVID с около 57%.