Анализи Новини Събития

България се готви да си върне германските туристи

   
България се готви да си върне германските туристи
Министърът на туризма Евтим Милошев посрещна туристически агенти и журналисти от Германия, Австрия и Швейцария
  Мирослав Иванов, Несебър

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри конференцията "Изживей България" (Erlebe Bulgarien) в хотел Sol Nessebar Resot в Несебър. "Нашето желание е да си върнем германските туристи, както и тези от Австрия и Швейцария. Да достигнем нивата от преди пандемията от КОВИД-19. Има два много важни фактора, които могат да помогнат това да се случи - на първо място това е туристическият продукт, който предлагаме и на второ място – въздушната свързаност", коментира министърът пред журналисти.

Събитието събра на едно място повече от 180 представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария, които имат възможност да се запознаят с българския туристически продукт. Организатор е Министерството на туризма, в партньорство с концесионера на крайморските ни летища във Варна и Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД и Асоциацията на инкаминг агенциите в страната (AIA).

"Можем да имаме най-добрия туристически продукт, но когато нямаме въздушна свързаност, няма как да очакваме туристи. Нещата в туризма не се свеждат единствено до проценти, а до политики и процеси. Очакваме увеличение на пазар Германия, но ако бъдем реалисти, трябва да отбележим, че това ще се случи основно през следващата година. Ние очакваме това лято да започне записването за следващата година. Именно затова се правят и подобни събития като конференцията "Изживей България", обясни Евтим Милошев.

Той коментира и темата с работниците, които туристическият бранш очаква през този летен сезон от трети страни. Милошев посочи, че работата на държавата в тази посока е изключително активна. Водят се разговори с Министерството на външните работи, предстои и допълнително увеличение на капацитета на консулските ни служби, разясни Милошев. "Това са консулства, които до този момент не са имали такива потоци от хора. Изведнъж заради търсенето на работна ръка се появява много голям логистичен и организационен проблем, което изисква определена толерантност към работата на държавата. А тя има отношение към всички тези процеси“, добави служебният министър на туризма. 

На въпрос относно проекта за гаранционен фонд, който да обезщетява пътуващите в случаите на неизпълнение на поетите ангажименти от страна на туроператори, ресорният министър коментира, че работата на групата по създаването на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма в частта му за гаранционния фонд е на финалната права. 

"На финалната права сме. Мисля, че остава едно заседание. Считам, че в рамките на този кабинет, чието време изтича, ще можем да започнем процедурата по обществено обсъждане. Това е нещо, което целият бранш очаква. Има консенсус и одобрение. Относно фалита на германския туроператор FTI, считаме, че това няма да даде отражение на летния ни туристически сезон", добави още министър Милошев.