Новини Събития

Програма DiscoverEU дава безплатни пътувания за младите хора из Европа

   
Програма DiscoverEU дава безплатни пътувания за младите хора из Европа

35 511 млади европейци, включително и от България, ще получат карти за безплатно пътуване с влак това лято благодарение на инициативата DiscoverEU на Европейската комисия, която е част от програмата „Еразъм +“.

DiscoverEU предоставя уникална възможност на 18-годишните граждани на Европа да пътуват из континента и да се запознаят с неговото културно наследство и история от първа ръка. Участниците ще могат да пътуват както самостоятелно, така и в групи до петима души в периода от 1 юли 2024 г. до 30 септември 2025 г.

Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, сподели:

„От гледна точка на броя участници, този кръг на кандидатстване е най-успешният от момента, в който DiscoverEU стана част от програмата „Еразъм +“ през 2021 г. Радвам се, че толкова много млади хора ще получат възможност да открият Европа и да научат за нейната култура и история. Растящият ентусиазъм на младите хора, демонстриран по време на Европейската година на младежта /2022 г./ и Европейската седмица на младежта през 2024 г., е наистина вдъхновяващ.“

Пролетният кръг на DiscoverEU, който се проведе през април 2024 г., привлече над 180 000 млади хора, които кандидатстваха за участие. От стартирането на инициативата през 2018 г. досега, броят на кандидатурите достигна 1,4 милиона.

Кандидатурите по DiscoverEU се отварят два пъти годишно — през пролетта и есента. На избраните кандидати се предоставя карта за пътуване с влак и европейска младежка карта, която предлага отстъпки за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване и храна.

Инициативата DiscoverEU е създадена с цел да насърчи младите хора да опознават Европа, да се запознават с различни култури и да се свързват с връстници от целия континент.

За повече информация и подробности за следващите кръгове на кандидатстване, можете да посетите уебсайта на DiscoverEU и да се запознаете с тематичния информационен документ.