Новини Събития

Почти 80% от българите ще плащат с дигитални средства по време на ваканциите си в чужбина

   
Почти 80% от българите ще плащат с дигитални средства по време на ваканциите си в чужбина

Повече от три четвърти – 77% от българите, ще плащат с дигитални средства по време на ваканциите си в чужбина, а 69% ще използват дебитната карта като платежен метод. Това показват резултатите от проучването на Visa „Намерения за пътувания и разплащания 2024“, което обхваща седем държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително България. Данните от него сочат, че значението на дигиталните разплащания сред потребителите от ЦИЕ нараства. Все по-вероятно е пътуващите в различни държави да използват дигитални разплащателни средства като платежна карта, смартфон и смарт часовник, които са най-популярният избор, предпочетен от 4/5 от туристите.

„Потребителите очакват силно персонализирано, интуитивно и безпроблемно изживяване при плащане, което им позволява да управляват финансите си според индивидуалните си потребности, независимо дали купуват кафе или резервират почивка. Поради това Visa непрекъснато създава иновации във финансовата сфера, за да направи новите методи и канали за плащане по-добри и по-достъпни за всички, като гарантира толкова бързи, удобни и сигурни трансакции в чужбина, колкото и у дома,“ каза Красимира Райчева, мениджър на Visa България.

Пътуващите българи, които използват разплащателна карта Visa в други страни, посочват петте основни предимства на нейната употреба. Най-голям брой анкетирани в България отдават значение на удобството (69%), следвано от риска от загуба на пари в брой (64%) и скоростта на плащане (38%). Други важни за респондентите предимства са завишеният контрол върхуразходите (36%) и изгодните валутни курсове (33%).

Тази година 44% от българите ще почиват в чужбина, като 92% от пътуванията ще бъдат в рамките на Европа. Най-голям процент от анкетираните планират да посетят Гърция – 40% и Италия –  22%.На трето място сред предпочитаните дестинации на нашите сънародници е Турция – 20%, следвана от Германия – 13%. 

Проучването показва, че 47% от българските респонденти черпят информация за пътуванията си от семейство и приятели. Малконад една трета – 36%, се обръщат към туристически уебсайтове като TripAdvisor, за да открият идеи за дестинации. Почти същият процент хора – 34%, избират да се обърнат към туристически агенции и техните брошури, а 24% използват като източник на вдъхновение социални мрежи като Instagram, Faceboоk и TikTok.

Повече от половината ваканции – 56%, планирани от българите тази година, ще бъдат организирани самостоятелно. При този тип пътуване онлайн резервациите са предпочитана опция за настаняване – 63%, транспорт – 44%, както и за билети за вход и допълнителни екскурзии – 20%. За всички изброени услуги най-популярният метод е платежната карта. 

На пакетните почивки се падат над една трета от пътуванията – 39%. Малко над половината от тях, или 51%, са закупени в офиса на туристическа агенция, а 49% от българите са поръчали своята пакетна почивка чрез онлайн платформи с предложения от различни агенции, или от уебсайта на туристическата агенция. Както при самостоятелните пътувания, за пакетните ваканцииплатежната карта също е най-често посочваният начин на плащане при онлайн покупка.   

Най-често сънародниците ни плащат с картата си в ресторанти – 78%, хранителни магазини – 75% и музеи – 65%. Челната петица се допълва от плащания, извършени в обществения транспорт – 54%, както и такива в увеселителни паркове – 47%. Същата тенденция се запазва и при трансакции чрез смарт часовници и телефони – 71% плащат чрез смарт устройства в ресторанти, 64%- в хранителни магазини, а 60% от българите използват този метод в музеите. Над половината от българските респонденти – 58%, използват този метод на плащане в обществения транспорт, а 48% в клубове.

Българите възнамеряват да похарчат средно около 735 евро на човек за най-дълго планираното си пътуване в чужбина. С карти Visa те могат да се разплащат в повече от 180 валути.

СЪВЕТИ ЗА ВИЗА ЗА ПЪТУВАНЕ В ЧУЖБИНА

Плащания в чужбина

Когато плащат с Visa, или теглите пари в брой от банкомат в чужбина, пътуващите могат да избират дали да плащат в местна,или в родна валута. Изборът на местната валута може да означава по-изгоден обменен курс.

Изгодни валутни курсове


Плащането с Visa в чужбина може да бъде по-изгодно от закупуването на валута в обменно бюро.

Спокойствие


Плащането с Visa в чужбина осигурява спокойствие, тъй като вътрешните и международните плащания са защитени чрез редица различни методи.

Сигурност


Плащанията с карта Visa в чужбина са защитени от измами благодарение на същите високотехнологични системи, които защитават плащанията у дома. Следователно, те са сигурни, независимо къде плащате.

Простота


Използването на лесните и удобни методи за плащане на Visa позволява на хората да пътуват без излишна тежест.

Широка мрежа за приемане


Visa прави лесно и удобно плащането по целия свят в повече от 130 милиона търговски обекта в над 200 държави и зависими територии.

За Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) е световeн лидер в дигиталните плащания, който обработва трансакции между потребители, търговци, финансови и правителствени институции в над 200 държави и територии. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която дава възможност на частни лица, компании и икономики да просперират. Вярваме, че икономиките, които включват всеки навсякъде, осигуряват растеж за всички и смятаме достъпа до тях за основа на бъдещето на движението на парите.  За повече информация, посетете visabg.com.