Новини Събития

Концерт с Даяна Рос и Еминем ознаменува възраждането на историческа ж. п. гара в Детройт

   
Концерт с Даяна Рос и Еминем ознаменува възраждането на историческа ж. п. гара в Детройт

Плеяда от музикални звезди от Детройт, сред които Даяна Рос, Еминем и Джак Уайт, изнесоха концерт в четвъртък вечер, който ознаменува възраждането на историческата Централна гара на града.

Над 90-минутният концерт "На живо от Детройт: Концертът в "Мичиган Сентрал" бе посветен на обновената ж. п. гара, която се открива за посетители в петък, шест години след като Ford Motor Corp. пое управлението на сградата и повече от три десетилетия, след като последният влак е излязъл от нея, припомня БТА.

Пустеещата централна гара "Мичиган" бе изпаднала в разруха и се бе превърнала в емблема на упадъка на Моторния град - Детройт. Така е до 2018 г., когато Ford обяви, че купува сградата и съседните постройки като част от плановете на автомобилния гигант за университетски комплекс, фокусиран върху автомобилното производство.

"Преди шест години се събрахме тук и мечтаехме за това, което днес е възможно. Осмелихме се да мечтаем, че тази гара, която се беше превърнала в символ на един разбит град, може отново да заблести като символ на Моторния град", обяви Бил Форд, изпълнителен директор на едноименната компания, пред събралото се множество от близо 20 000 души. След неговото слово суперзвездата Даяна Рос откри тържеството с хита си "I'm Coming Out".

Концертът бе продуциран от Еминем и дългогодишния му мениджър Пол Розенберг. Не беше предвидено рапърът да пее, но той изненада присъстващите, като закри шоуто с разтърсващ сет, който включваше новия му сингъл "Houdini", "Not Afraid" и най-подходящия за случая хит "Welcome 2 Detroit".

Появата на Еминем може и да е била най-важното събитие на вечерта за присъстващите, но изпълнението на Джак Уайт не остана по-назад. Обявявайки, че той и групата му "ще изсвирят няколко песни тази вечер, които са написани на няколко пресечки оттук", Уайт бе посрещнат с гръмотевичен отговор, когато изсвири началните акорди на химна "Seven Nation Army", който той записа като член на White Stripes.

Рушащата се 18-етажна постройка на гарата в детройтския квартал "Корктаун" в продължение на години беше опустошавана от клошари и мародери. Сега обновената сграда става център на разрастващия се 30-акров квартал за иновации в областта на мобилността и на възраждащия се "Корктаун". Очаква се проектът да доведе до разкриването на хиляди работни места, свързани с технологиите. Ресторанти, нови хотели и други предприятия от сферата на услугите вече се преместват в "Корктаун" и в близост до него.

Повторното откриване на гарата се случва и в момент, когато самият Детройт се радва на възраждане. Десетилетие след излизането си от болезнения фалит градът стабилизира финансите си, спря загубите на населението и прави опит да обнови запустяващи райони от близо 360 кв. км.