Новини Транспорт

Високоскоростен влак ще свързва Москва и Санкт Петербург

   
Високоскоростен влак ще свързва Москва и Санкт Петербург

Русия одобри проект за изграждане на първата високоскоростна пътническа железопътна линия между двата най-големи града в страната - Москва и Санкт Петербург, който ще бъде финансиран с пари от държавния бюджет, се казва в правителствено решение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Одобрен е проект за изграждането на 679-километрова железопътна линия, която трябва да позволи на произведени в Русия влакове, движещи се с 360 км/час на час, да стигат от Москва до Санкт Петербург за около два часа-два часа и половина, вместо четири-пет часа, както е в момента. Това съобщи правителството по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Железопътната линия, която ще струва повече от 2,3 трилиона рубли (25,97 милиарда долара), ще бъде изградена от руската компания "Ви Ес Ем Ту Кепитълс" (VSM Two Capitals) на концесия с държавни и частни средства.

Руското правителство планира да отпусне най-малко 300 милиарда рубли заеми от Фонда за национално благосъстояние при лихва 1 на сто през 2025 г. и субсидии в размер на около 328 милиарда рубли между 2024 г. и 2038 г., показва решението.

Повече от 580 милиарда рубли са необходими за проекта от Фонда за национално благосъстояние, като финансирането ще дойде и от други източници, включително руските държавни банки Ве Те Бе (VTB), "Сбербанк" (Sberbank) и "Газпромбанк" (Gazprombank), каза през февруари тази година бившият министър на транспорта Виталий Савелиев.

Настоящият президент и председател на Управителния съвет на руската "Сбербанк" Герман Греф заяви, че ще участва във финансирането на проекта.

Русия предложи да повиши данъците за компаниите и богатите хора в страната, което може да добави допълнителни 30 милиарда долара към бюджетните приходи за следващата година и да позволи на Москва да увеличи разходите, включително и за войната в Украйна.