Събития

Крепостта Царевец във Велико Търново отново се върна в Средновековието

   
Крепостта Царевец във Велико Търново отново се върна в Средновековието

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието с пресъздаването на приказките и легендите от славните времена на Второто българско царство. До неделя, включително, в старопрестолния ни град се провежда деветото издание на фестивала "Средновековен Търновград". Включват се близо 200 участници от 9 държави.

Зад портите на "Царевец" има зрелищни битки. Представени са ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата, модата през средните векове в България, Византия и Европа. Възродени са стари занаяти, а Велико Търново се върна в славните векове от Второто българско царство.

Нелина Църова, директор на общинската дирекция "Култура и туризъм", и заместник-кметът Нейко Генчев:

"Ненапразно наричат Търново богоспасния град, богохранимия град. Тази година решихме да посветим фестивала на приказките и легендите".

"Събужда, запалва интереса на децата и на младите хора към историята, бита и обичаите, традициите и културата на нашия народ". Историята е запалила много мъже и жени, които се включиха в средновековния фестивал:

"Да си в средновековната крепост "Царевец", където всичко се е случвало и да си част от историята е много интересно свързване с предците ни". 

"Да се докоснат до истинското Средновековие. Във филмите виждаш едно, но в действителност е съвсем друго“. Международният фестивал "Средновековен Търновград: Приказки и легенди" се организира от сдружение "Търновци", Община Велико Търново и Регионалния исторически музей. Достъпът до събитията е свободен, заплаща се входната такса за архитектурно-музейния резерват. /БНР