Новини Транспорт

Безплатни електрически автомобили ще превозват туристи в центъра на Загреб от 15 юни

   
Безплатни електрически автомобили ще превозват туристи в центъра на Загреб от 15 юни

От 15 юни жителите на Загреб и туристите ще могат да се возят безплатно на малки електрически превозни средства в рамките на градски пилотен проект, насочен към въвеждане на екологичен безплатен обществен транспорт в пешеходната зона на Загреб, съобщиха днес от градската администрация, предаде Хина.

Електрическите автомобили, наречени Фулир - на името на един от главните герои във филма на Крешимир Голик от 1970 г. "Който пее, зло не мисли", са предназначени предимно за възрастни хора и хора с увреждания, но ще бъдат достъпни и за други жители, както и за туристи, каза кметът на Загреб Томислав Томашевич.

"Фулир е повече от транспортна услуга. Това е стъпка към по-устойчив, по-достъпен и по-гостоприемен Загреб, който ще улесни ежедневието на мнозина и ще подобри качеството на живот в центъра на Загреб", заяви кметът.

Електрическият автомобил може да побере петима пътници плюс шофьор, а услугата ще се предлага от 8 до 20 часа, през почивните дни и празниците до края на октомври, предава БТА.

Безплатни превози могат да бъдат заявени по телефона на тел. 091/1111-425и 091/1111-426, като шофьорите отговарят на обажданията и уговарят местата и маршрутите за качване. Услугата, вдъхновена от подобна услуга в словенската столица Любляна, се предоставя от загребската компания за обществен транспорт ZET.