Новини Транспорт

Първи директен полет от Букурещ до Ню Йорк след 20-годишно прекъсване

   
Първи директен полет от Букурещ до Ню Йорк след 20-годишно прекъсване

След 20-годишно прекъсване румънците могат отново да летят директно от Румъния до Съединените щати, а първият такъв полет беше извършен вчера от международното летище "Хенри Коанда" (Отопени) в Букурещ за Ню Йорк, съобщава телевизия Диджи 24.
Около 100 пътници си бяха купили билети за директния презокеански полет, продължаващ около 10 часа. Последните директни полети между Румъния и САЩ бяха извършени преди повече от 20 години, през ноември 2003 г., напомня телевизията.

Полетите ще се осъществяват със самолет Airbus A330 със 275 места, като при първия полет са били заети едва 40 процента от тях. Предвижда се курсът между Букурещ и Ню Йорк да бъде обслужван четири пъти седмично.

Според телевизия ПроТВ полетът се изпълнява от частната авиокомпания ХайСкай (HiSky), чийто генерален директор Юлиан Скорпан, пилот-командир с над 20-годишен стаж, е присъствал лично на първия полет. 

С пускането на маршрута между Букурещ и Ню Йорк ХайСкай се превръща в единствената частна авиокомпания в историята на румънската авиация, която извършва редовни полети до САЩ, след спирането на директните полети на националния авиопревозвач ТАРОМ през 2003 г., отбелязва телевизията.

"Заедно с пътниците на борда за полета до Ню Йорк днес преживяваме един забележителен момент, а 7 юни ще се запомни като деня, в който пътят на румънците към САЩ се отвори отново след 21 години. За нас е изключителна чест да бъдем компанията, която успява да осъществи това желание на пътниците от Румъния и диаспората (...) Следващата мечта, която съм убеден, че ще се сбъдне скоро, е да кацнат в Ню Йорк първите румънски пасажери, които ще стъпят на американска земя без виза", заяви Скорпан. 

Планира се полетите от летище "Хенри Коанда" в Букурещ до летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк да се извършват четири пъти седмично със заминаване от Румъния всеки понеделник, сряда, петък и събота. Самолетът на ХайСкай ще излита от Букурещ в 8:30 часа местно време и ще каца в Ню Йорк в 11:35 местно време, а на връщане ще излита от летище "Джон Ф. Кенеди" в 13:25 местно време и ще пристига в Отопени в 6:15 местно време. 

Според данни за въздушния трафик ХайСкай от 2023 г. е втората по големина румънска авиокомпания по брой на транспортираните пътници и четвъртият по големина оператор на летищата в Румъния. Букурещ е основната оперативна база на компанията, която извършва редовни полети и от летищата в Яш, Бая Маре, Клуж-Напока, Тимишоара и Кишинев, както и чартърни полети в сътрудничество с основните туроператори.