Новини Събития

Плезидентът се гмурна и разгледа подводен параклис край о. Св. Анастасия

   
Плезидентът се гмурна и разгледа подводен параклис край о. Св. Анастасия

Президентът Румен Радев се гмурна край остров "Св. Анастасия", за да разгледа новата туристическа атракция - подводен параклис. Държавният глава се включи и почистването на морското дъно.

Изключително съм благодарен на водолазите от сдружение "Приятели на морето", които ме поканиха да почистим морското дъно около остров "Св. Анастасия". Мисля, че заедно можем да направим наистина много неща, включително да почистим боклуците на морското дъно, каза Радев.

Попитан кога за първи път се е гмурнал, президентът посочи, че е било много отдавна. Румен Радев отбеляза, че имаме прекрасно Черноморие.

Снимка: БГНЕС

"Много е красиво и отгоре, и под водата", добави той. По думите му имаме прекрасни условия за подводен туризъм, за подводна археология. 

Снимка: Фейсбук/Румен Радев

"Остров Св. Анастасия привлича все повече туристи, особено се радвам, че има и повече млади хора", коментира държавният глава. В деня за размисъл президентът призова българите да гласуват.

Подводният параклис е достижим за фрийдайвъри и плувци с кислородна бутилка и е на път за стане една от най-популярните забележителности на Бургас. Той е на дълбочина 15 метра и е на около 200 метра от острова. Извън параклиса е поставена статуя на Света Анастасия в човешки размер, изработена от български скулптор, който живее в Италия.

Днес там се проведе първото масово гмуркане и традиционното почистване на морското дъно преди началото на активния туристически сезон.