Новини Събития

Празникът на Тетевенската саламура започва на 15 юни

   
Празникът на Тетевенската саламура започва на 15 юни


Празникът на Тетевенската саламура ще се проведе на 15 юни 2024 г. на пл. „Сава Младенов“ в град Тетевен, с начален час 10.00 ч.
Празникът на Тетевенската саламура е ежегодно културно и кулинарно събитие, което се провежда в град Тетевен през месец юни. То е посветено на популяризирането и съхраняването на традиционната местна кухня, в частност на рибената чорба - саламура – уникално ястие, характерно за региона. Събитието обединява традиции, вкусна храна и култура, предлагайки незабравимо изживяване за всички посетители. Участие в празника ще вземат представители на кметствата от общината, читалищата, училища, хотелиери и ресторантьори, местната пожарна и др. 
Празникът има за цел да запази и популяризира кулинарните традиции на Тетевен и околните села. Тетевенската саламура, която е в центъра на вниманието, е ястие с дълга история и значително културно значение за местните жители. Това е рибена супа, приготвена със специфични местни подправки и техники, които й придават уникален вкус.
Основни атракции:
- Посетителите имат възможност да видят как се приготвя тетевенската саламура от опитни местни кулинари, по автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение.
- Празникът предлага възможност за дегустация на разнообразни варианти на саламурата, както и на други традиционни местни ястия.
- Част от събитието е и състезанието за най-вкусна тетевенска саламура, където участниците представят своите кулинарни умения.
- Гостите имат възможността да видят зарибяване в река Вит и да се насладят на богата културна програма с участието на фолклорни състави, които ще допринасат за празничната атмосфера, доброто настроение и забавление на присъстващите.
Празникът на Тетевенската саламура има за цел да:
- Съхрани и популяризира кулинарното наследство на Тетевенския регион.
- Насърчи местния туризъм, като привлече гости от различни части на страната и чужбина.
- Подкрепи местните производители и ресторантьори и др.