Новини Събития

Тайланд започва да издава дългосрочни визи

   
Тайланд започва да издава дългосрочни визи

Мечтите за тропическа красота и високи температури, както и живот с много ниски разходи, автоматично насочва погледа към Тайланд. Преди няколко години се оказа, че тази дестинация е особено изкушаваща за така наречените дигитални номади, но визата и самолетните билети бяха с висока стойност.

Тайланд смята да промени правилата и да привлече повече хора, като никога преди това не са получавали официална покана, пише Euronews.

Страната пуска официална дигитална номадска виза и през следващите месеци ще приеме всеки, който иска да работи дистанционно в период за една година. Името на тази услуга е Destination Thailand Visa и обръща внимание на дигиталните номади, дистанционни работници и хора на свободна практика.

В допълнение към визата, гостите могат да изкарат безплатен курс по муай тай и обучение в тайландската кухня. Говорителят на външно министерство Чай Вачаронке смята, че това ще привлече още повече платежоспособни туристи.

Многократната виза е валидна за 5 години след издаването ѝ. Всеки гост има право да стои до 180 дни и да поиска удължаване с още толкова. Европейските гости имат право да посещават Тайланд без виза в рамките на 30 дни и възможност да стоят още 30 дни. С тази опция е забранено да се работи. Визата за дигитални номади решава този проблем, освен хората на свободна практика, както и дистанционни работници. Занимаващите се с култура ще имат възможност да вземат същата виза.

Гостите, които искат да преминат курс по тайландска кухня или спорт, могат да прекарат повече време. Мнозина с любов към музикални фестивали и философски семинари, получават същото внимание и отношение.

Таксата за кандидатстване е на стойност 10 хиляди тайландски бата - 252 евро. Издаването започва от края на юни или началото на юли.

36 държави ще могат да кандидатстват, докато страната иска да вдигне категорията си. Световният икономически форум ги свали с около 11 позиции. Причините се крият в неадекватна инфраструктура и услуги. Гости могат да се приемат от Албания, Хърватия, Косово и Мароко.

Чуждестранните студенти имат право да останат и да си потърсят работа до една година след дипломирането си. Желаещите да се пенсионират в Тайланд, могат да го направят, ако се застраховат за сумата от 11 хиляди евро.