Турагенции

Екскурзия до Китай - разгадаване на енигмата

   
https://cosmostravel.bg/itinerary/kitai-razgadavane-na-enigmata/
Великата китайска стена е част от програмата
  Космос травел

Тази единствена доживяла до днес от всички древни цивилизации, имаща намерението да управлява скоро света, ни кани да я посетим. Китай е нещо повече от дестинация. Тя е преживяване на древността по новому. Една реалност, неподвластна на ежедневното мислене. И до днес всеки гост се дарява с трите неизменни подаръка - зелен чай, коприна и порцелан. От „Космос травел“ обещават да ви подарят още нещо - приятелство.

Туроператорът организира уникална авторска екскурзия - „Китай - разгадаване на енигмата“. Тя ще се проведе в периода 22 октомври до 2 ноември 2024 г. Цената е 2900 евро, в която са включени самолетни билети с летищни такси София - Пекин и Шанхай - София с Турските авиолинии, вътрешни полети, настаняване в хотели 4 звезди, билет за високоскоростен влак (Пекин - Сиан - Лоян), автобус Ханджоу - Ю Жен - Суджоу - Шанхай. Влизат още всички описани входове за забележителностите по програмата, закуски, обеди и вечери, медицински застраховки, професионален и опитен водач, както и екскурзоводи на място.

„Неточно наричат Китай страна.

Цивилизация е правилният термин“, казва Пламен Узунов, собственик и управител на „Космос травел“. Разликата между двете е огромна. Първото е административна единица. Второто е културна вселена. Поднебесната империя винаги е смятала себе си за център на света. Дори Великобритания в продължение на 100 години неуспешно се опитва да установи дипломатически отношения с нея. Кои сте вие, питали всеки път местните пратеника на Обединеното кралство.

Векове наред западният човек се опитва да си обясни китайския манталитет. Всуе. Недостижима цел, ползвайки западни категории. Китай може да бъде разбран само след дълбоко познаване на неговата история, философски учения и ролята на императорската институция. Не можете да обясните Изтока без да познавате Китай. Околните му страни са били винаги силно повлияни от него. Дори и днес една от трите азбуки в Япония е китайска. Откъде да тръгнем обаче, разсъждавайки какво е Китай и защо скоро той ще управлява света /искаме или не/? Ще ви дам само три пункта за размисъл, коментира Узунов.

Първо и най-важно

като мислим за Китай е да разберем ролята на държавата. Няма друга страна в света с по-голямо одобрение от своите жители - 85%. Над 92% от хората вярват, че държавата върви в правилна посока. За всеки китаец тя е като свещения Граал и пазител на китайската цивилизация. Тя е като член на семейството. Дори опозицията в Китай критикува държавата отвътре, а не с идея да разруши държавността. Има много причини за това. Ето само една. В последните десет века китайската държава не е била предизвиквана и нападана от никаква обществена прослойка. За разлика от западните държави, в които много често различни обществени групи /търговци, банкери, военни, партии/ и дори църквата, са поставяли под съмнение легитимността на държавата като институция, с цел да подкопаят ролята й и да извлекат облаги от това.

Втората посока за размисъл е това, с което започнах – Китай винаги е бил с усещането, че е цивилизация, посочва Пламен Узунов. Високомерно, но сериозно подплатено заявление. А в рамката на всяка цивилизация могат да съществуват различни обществени системи. Пример връщането на Хонк Конг през 1997 г. и обединяването на Германия като контрапункт. Китай реши да запази почти всичко в Хонг Конг след като го присъедини обратно, докато в Германия източната й част беше тотално реформирана след обединението.

И накратко за третия стълб, размишлявайки защо Китай е в подем последните 30 години. Това е разбирането на китайците за раса. Всички големи световни страни са мултирасови. За разлика от тях обаче 92% от китайците смятат, че принадлежат към една раса - Хан. Опитайте да си представите какво означава 1.2 милиарда души да се чувстват като едно семейство. Разбира се, Китай е многорасов в покрайнините си и една от слабите му страни е, че смята Хан за уникален и омаловажава останалите.

Програмата на „Космос травел“ започва

от Пекин (Бейджинг)Градът е известен още като Бейджинг (Северната столица) и е един от най-населените и обширни градове в света. Предвидено е посещение на гробницата Changling Tomb (на около 50 км от Пекин), която е построена от династията Минг през 1420 г. и е своеобразен мавзолей на Великите императори. Следва Великата китайска стена (The Great Wall) – първото от Седемте чудеса на света. Това е най-голямото творение на Земята (6900 км), което е строено почти 20 века и се вижда от космоса с просто око. Стената се простира от пустинята Гоби до Източно Китайско море. Тя е едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух и е символ на китайската цивилизация. Името й на китайски звучи "Чанчън" и буквално означава "Дълга защитна стена". По нея можели да се движат шест реда конници.

Продължава се към „Небесния храм“, който е даоистки комплекс от храмови сгради, разположени в южната част на централен Пекин. В миналото комплексът е посещаван от императорите за годишните церемонии с молитви към Небесата за добра реколта. Следва най-големият площад на света – „Тиан ан мън (в превод „врата към небето”). Разбира се, къде и без

Забранения град

(в списъка на ЮНЕСКО), представляващ китайски императорски дворец, който се намира в центъра на Пекин.

За почти пет века Забраненият град е бил дом на императорското семейство, както и политически и церемониален център на китайското правителство. Освен това, той е най-голямата древна дървена конструкция в света. Дворецът е разделен на мъжка и женска част - Ин-Ян. Ян е мъжката част с парадните зали, разположени по оста север-юг. Черната точка на Ин в мъжката половина е павилионът на императрицата, където тя се е намирала по време на големи празници и церемонии. В женската част са жилищните помещения на императора и неговото семейство, а бялата точка Ян е спалнята на самия император.

Интересно приключение е обиколка с рикши на старинната част на града - Хутонг - типични за китайската архитектура жилищни сгради, където може да се запознаете с ежедневието на местните хора. Има посещение и на Лама темпъл, представляващ най-големия и отлично запазен будистки храм извън Тибет.

Продължава се с посещение на световно известните пещери Лонгмен (в ЮНЕСКО).

Те са уникални с повече от 100 000 изображения на Буда, изваяни в скалите през различни исторически времена. След това отпътуване с автобус към манастира Шао Лин, един от малкото пощадени манастири по времето на културната революция, който от древни времена е център на бойни изкуства и школа по Дзен будизъм. Посещение на централния будистки храм и наблюдаване на специална демонстрация на бойни изкуства. В днешни дни в манастира обитават около 60 монаси, подбрани от цял Китай чрез специални тестове за морал, духовно ниво, издръжливост и владеене на бойни изкуства.

В Ханджоу

ще усетите най-големия град на провинция Жеджианг.

Той е начална точка на Гранд канал /едно от чудесата на Китай/ – дълъг 1780 километра и копан в продължение на 12 века. След закуска се отива във ферма за отглеждане на зелен чай, където императорът е прекарвал 2 месеца от годината, когато се е събирала реколтата. Заедно с коприната и порцелана, чаят е третият задължителен подарък на скъпите гости в Китай и до ден днешен. Предвидена е разходка с лодка по култовото за града западно езеро. След това отпътуване от Хангжоу за Ю Жен. Разглеждане на това уникално място, което представлява воден град, разположен по двата бряга на Гранд канал и впечатлява със запазения си в продължение на векове дух. Особено вечер, светлините от двата бряга създават неповторима атмосфера и незабравими мигове.

Следва отпътуване с автобус към

Суджоу.

Това е един от най-красивите китайски градове наподобява огромна градина с внушителни размери. Всеки китаец мечтае да живее в Суджоу, известен още като „Венеция на изтока”, където множеството от хората се занимават с изкуство. Посещение на най-голямата в града Градина на скромния чиновник (в списъка на ЮНЕСКО) и фабрика за коприна, защото се смята, че тук е била началната точка на прословутия път на коприната, свързвал изтока и запада в продължение на поне 15 века. Още по времето на династията Сун (960 - 1279) Сунджоу се утвърждава и като център на производството на коприна - традиция, която се е запазила и до днес. В града и околията днес работят над сто фабрики за коприна.

Накрая е Шанхай

(на мандарин означава "вървя към морето")

Двете му основни части са Пудонг и Пуши, в зависимост от коя страна на реката се намират. Посещение на People’s Square, Шанхайския музей, с богатите си колекции от китайски порцелан, картини, калиграфия, монети, нефрит и древни скулптури и разглеждане храма на Нефритения Буда. Има посещение на местен пазар за цветя и на телевизионната кула, наричана „Перлата на Изтока”. От височина 280 метра се разкрива неповторима гледка към космополитния град за великолепни снимки.

„Ще завърша по китайски с техния велик мислител. Попитали Конфуций какво има след смъртта, а той се усмихнал. Защо ви е да научите, след като не знаете как да живеете, казал мъдрецът“, подчертава Пламен Узунов.

Мирослав Иванов