Анализи Новини

Алжир ще развива туризма си

   
Алжир ще развива туризма си

Алжир е готов да привлече повече посетители към културните и живописни съкровища на Африка. Най-голямата страна на континента е готова да свали стария си статут на затънтена и не толкова привлекателна дестинация. До този момент има конкуренция от Мароко и Тунис, пише Ройтерс.

Алжир може да предложи римски и ислямски точки от историята, безкрайни плажове и планини, а най-интересното е, че всичко това е достъпно с един полет от Европа. Мнозина могат да видят и безкрайните пейзажи на Сахара, а за гостите е осигурена невиждана нощувка под звездите. Разходката с камили по примера на номадите туареги е включена в програмата.

Алжир не просто изостава с туризма, той губи сериозно от съседно Мароко, където пристигат годишно около 14.5 милиона души. Алжир посреща едва 3.3 милиона души и около 1.2 милиона от тях са алжирци или хора от диаспората, посещаващи семействата си.

Липсата на туристи е показателно за Алжир и страната предприема сериозни стъпки към развитие. Страната започва да се разраства в началото на 60-те и 70-те години, когато находищата на петрол плащат абсолютно всичко.

Единственият недостатък са вътрешните политически борби, които през 90-те години затварят всички възможни врати за бъдещ интерес.

Новите туристи влизат в приключение, когато трябва да се изправят с процеса по вадене на визи, както и търсенето на транспортна връзка. Липсата на инвеститори - местни и от чужбина - не прави ситуацията много по-добра. Това обяснява и много странната посока, както и липсата на всякакъв интерес.

Салиха Несербай е главен директор на Националната служба по туризъм. Нейната нова мисия е да изготви план за привличането на 12 милиона туристи и смята да постигне това с подобряване на традиционната промишленост, насърчаването на инвестиции и най-накрая да предложи необходимото на инвеститорите, за да може хотелските вериги да се развиват.

Алжир ще изгражда нови хотели и ще преструктурира старите. До този момент са одобрени около 2000 туристически обекта, а почти половината са в процес на изграждане.

Повече от 249 исторически обекта се подготвят за гости. Туристите не спират да говорят и за подобряването на инфраструктурата на страната.

Този сектор е отговорен за заемането на повече от половин милион жители на страната през 2021 г. според сайта Statista. Мароко използва близо 700 хиляди души, което отново е изоставане. Предвид факта, че петролът и газът продължават да са в короната на икономиката, развитието на туризма може да се финансира, необходима е логистиката.