Новини Събития

Universal ще строи най-големия филмов атракционен парк в Европа

   
Universal ще строи най-големия филмов атракционен парк в Европа

Киностудиото Universal Pictures е закупило огромен парцел земя във Великобритания, за да построи най-големия в Европа увеселителен парк с филмова тематика. Холивудската продуцентска компания вече притежава пет атракционни парка от този вид в Лос Анджелис, Орландо във Флорида, Осака в Япония, Сингапур и Пекин. Разположен близо до Бедфорд – град на 100 километра северно от Лондон, това ще бъде първият й европейския континент.

Компанията не посочва дата за откриването, нито кои филми ще послужат като вдъхновение за английския увеселителен парк, но другите й атракциони включват влакчета на ужасите и забавления от всякакъв вид, вдъхновени от някои от най-популярните филми, продуцирани от Universal, един от символите на Меката на киното: от „Челюсти“ до „Извънземното“, от „Джурасик парк“ до „Бързи и яростни“ и „Кунг-фу панда“. Така традиционното съперничество с парковете на „Дисниленд“ ще се премести от Калифорния и Флорида в Европа, където вече съществува „Дисниленд“ – Париж.

Във Великобритания има и други тематични атракционни паркове като Harry Potter Studios и Legoland, и двата в близост до Лондон, но този на Universal се очаква да бъде още по-голям. На практика той ще има размерите на малък град: вече придобитите от компанията хектари са над 200, към които могат да се прибавят още 40, като цялата площ ще се равнява на 350 футболни игрища, разположени едно до друго. Както при останалите паркове на Universal в света, английският също ще включва обширен CityWalk – пешеходна зона с ресторанти, магазини и места за отдих. Financial Times, който първи разпространи новината за инициативата, цитира говорител на Comcast – конгломерата, който притежава Universal, според когото други европейски локации също са били оглеждани за целта, но нито една не е предлагала характеристиките на избрания район. А именно – обширно, напълно свободно равнинно пространство, върху което да се изградят атракционни системи; същевременно близо до летище и голям европейски мегаполис, способен да привлича посетители и туристи и по други причини. Разположен на север от Лондон, приблизително по средата между Оксфорд и Кеймбридж, близо до международното летище „Лутън“ (едно от петте, обслужващи столицата), Бедфорд има всички тези достойнства. За Обединеното кралство това е инвестиция с много висок потенциал: Universal планира да похарчи „много милиарди лири“ за изграждането на парка. След като бъде завършен, той ще донесе 20 хиляди нови работни места в региона, от които 8 хиляди в самия увеселителен парк, а останалите – в свързани дейности. През първите двадесет години на дейност се изчислява, че паркът ще създаде 35 милиарда паунда оборот, към които се добавят 14 милиарда данъци, за общо около 50 милиарда паунда. Пейдж Томсън, главен изпълнителен директор на Universal Destinations & Experiences (секторът на компанията, който се занимава с атракционните паркове) изтъква: „И това е само началото. Ние мислим за бъдещето на следващите сто години“.