Новини Транспорт

Singapore Airlines обезщетява пътници от полета, засегнат от тежка турбуленция

   
Singapore Airlines обезщетява пътници от полета, засегнат от тежка турбуленция

Singapore Airlines предложи първоначална компенсация от 25 000 щатски долара на тежко ранени пътници по време на полет от Лондон до Сингапур миналия месец, който премина през едно от най-тежките произшествия, свързани с турбуленция в историята на авиацията.

Авиокомпанията е предложила 10 000 щатски долара на пътниците, които са получили леки наранявания от инцидента на 21 май. На лицата, чиито наранявания изискват дългосрочни медицински грижи, се предлага авансово плащане от 25 000 щатски долара за посрещане на непосредствените им нужди.

„Внезапната екстремна турбуленция“, както превозвачът описа инцидента на полет 321, се случи около 10 часа след началото на полета от Лондон до Сингапур и беше отклонен към Банкок.

73-годишен британски гражданин почина, вероятно от сърдечен арест, а повече от сто души бяха ранени, припомня The Wall Street Journal. На борда на самолета Boeing 777-300ER е имало 211 пътници и 18 членове на екипажа.

Към 4 юни 20 пътници все още са получавали медицински грижи в болници в Банкок, според авиокомпанията.

„Поканихме претърпелите по-сериозни наранявания да обсъдят предложение за компенсация, за да могат отговорят на всяко от техните специфични обстоятелства, когато се почувстват добре и са готови да го направят“, казва в изявление авиокомпанията.

От Singapore Airlines добавят, че ще възстановят самолетните билети на всички пътници, които са били на борда на полета и ще платят обезщетение за закъснения в съответствие с разпоредбите на Европейския съюз или Обединеното кралство.

Авиокомпанията по-рано даде на всеки пътник, напускащ Банкок на път за крайната си дестинация, 1000 сингапурски долара (740 щатски долара) за незабавни разходи. Авиокомпанията покрива медицинските разходи на ранените пътници и организира пътуването за членове на техните семейства и близки до Банкок при поискване.