Оферти

Екскурзия Цветовете на Колумбия 2024

   
Екскурзия Цветовете на Колумбия 2024

ПРОГРАМА

12 дни / 10 нощувки
 
Дата: 19.11.2024 – 30.11.2024
 
1-ви Ден 19.11.2024:
Събиране на групата на летище София, Терминал 2, за полет от България за Истанбул. Пристигане на летището в полунощ и трансфер до хотел за почивка и нощувка.
 
 
2-ри Ден 20.11.2024:
Ранен трансфер до летището в Истанбул за полет в 09:20 за Богота /Колумбия/.Кацане в Богота в 14:55 часа. Отпуснете се и започнете вашето приключение  от момента, в който кацнете! Посрещане на летището от местен англоговорящ водач, трансфер до хотела по време на който ще получите обща информация и представа за града. Настаняване в хотел. Свободно време за почивка. Нощувка.
 
 
3-ти Ден 21.11.2024:
Закуска. След закуска ще се отправим отново към летището за полет Богота – Меделин.Не е възможно да бъдете в Колумбия и да не посетите този емблематичен град.
Меделин е вторият по големина град в Колумбия и е столицата на колумбийската планинска провинция Антиокия. Наричан „Градът на вечната пролет“ заради умерения си климат, той е домакин на известен ежегоден Фестивал на цветята. Някогашното малко селце, основано от испанските завоеватели, днес е превърнато в гореща точка за пътувания с изискани заведения за хранене, модерни барове и, разбира се, кафе от световна класа. Днешното име на града идва от  Меделин, Испания , малко село в провинция Бадахос, известно като родното място на Ернан Кортес – испански конкистадор, станал причина за падането на империята на ацтеките. Меделин, някога наричан „най-опасният град в света“, работи усилено, за да премахне този образ, свързан с наркотици, гангстерски войни и насилие с оръжие. И наистина в миналото името му е било свъзано с гангстерски босове, най-известният от които е Пабло Ескобар милиардерът, наркобарон от 80-те години, наречен „Кралят на кокаина“, който започва криминалната си дейност от този град. В наши дни обаче местните имат желание да забравят за това минало и най-почитаната в града личност е колумбийският скулптор Фернандо Ботеро, който създава характерния си голям, преувеличен стил „Ботерисмо“ и за пръв път става известен през 50-те години на миналия век. Неговото обемно, сладострастно изкуство е разпръснато из града, докато Botero Plaza е голям, оживен площад, посветен на творчеството на художника. Модерни метрокабели свързват града с околните квартали и откриват гледка към долината Абура под тях. Столицата на Антиокия предлага на посетителите шанса да се докоснат до оживената, хаотична колумбийска култура на фона на извисяващи се планини и зелени кафеени плантации.
Ще започнем с обяд в Ел Ранчерито /Рио Негро/. Това е популярна верига от ресторанти в Меделин и околностите, която сервира основно типична колумбийска кухня.Историята на тази местна верига ресторанти започва от 1975 година, когато една местна фермерка си мечтае да построи малко ранчо, в което да приготвя пържени картофи, емпанада, пилешки пайове и горещ шоколад. Така тя започва да осъществава мечтата си полека, като за начало всичко е било приготвяно на печка с дърва. Храната била вкусна, много типична за района и скоро привлякла вниманието на местните, които се редели на опашка с колите си за нея. Така се стига до откриването на първото Ранчерито в 1975 година, последвано от второ през 1981. Днес локалната верига има 9 заведения в Меделин и района.
След обяда ще се отправим към Санта Eлена, за да научим повече за културата Силетара и цветята. Санта Eлена е малък град в Антиокия, на изток от Меделин, високо в планините. Времето обикновено е по-хладно поради надморската му височина, а почвите са богати на хранителни вещества, от които местните фермери се възползват за отглеждане на изобилие от тропически и местни сортове цветя. Санта Eлена също е родното място на богато украсените цветни аранжировки, наречени silletas , които са крайъгълният камък на Фестивала на цветята в Меделин. Този фестивал се празнува всяка година през август. Жителите от различните хълмове около града изграждат невероятни произведения на изкуството със сезонни цветя. Те са направени изцяло от естествени материали, включително дървена основа, върху която са аранжирани безброй красиви цветя.Основното събитие на фестивала е парадът silletero , в който стотици красиви silletas,сътворени предишната вечер, могат да се видят по улиците на Меделин в огромни паради. Ще посетим ферма за цветя, за да научим повече за това изкуство.
Следва настаняване в хотел в Меделин. Свободно време и нощувка.
 
 
4-ти Ден 22.11.2024:
Закуска. В днешния ден ще посетим една от най-интересните дестинации в района на Меделин – Гуатапе и Ла Пиедра дел Пеньол. Тази целодневна екскурзия ще ни отведе на
живописно пътешествие през планинския район на западна Антиокия. Ла Пиедра дел Пеньол е известна скала – монолит, която се извисява близо до град Гуатапе. Релефната форма е остатък от гранитна скала, която е устояла на атмосферните влияние и ерозията, и се извисява до 200 метра над основата си. Посетителите могат да изкачат скалата чрез стълбище от 708 стъпала, вградени от едната страна. Според геолозите скалата е на приблизително 65 милиона години. Официално е изкачена за първи път през 1954 г. от Луис Едуардо Вилегас Лопес, Педро Нел Рамирес и Рамон Диас следствие на петдневно им усилие. Лопес купува скалата от местни фермери, които смятат земята за безполезна за земеделие. Той строи стълби в пукнатините и започва да кара хората да се изкачват по тях. Известено като собственик на Ла Пиедра и до днес семейство Вилегас продължава да печели пари от тази дейност.От върха ще се насладим на спиращи дъха пейзажи с острови и зелени планини около голямо синьо езеро.
Следващата ни спирка е Гуатапе - тих и малък град в Андите с приятно време, известен със своята църква и цветни фасади или "zócalos" по стените на всички къщи в града. Простира се на брега на огромния воден резервоар Пеньол-Гуатапе, изкуствено създадено езеро, което добавя прохлада към живописната атмосфера на града. Преди испанските завоеватели да достигнат района на Антиокия през 16-ти век, тази част на Колумбия е била обитавана от местни групи и е управлявана от лидер, известен като „Гуатапе“, което означава „камъни и вода“ на кечуа Ще отделим време да разгледаме и ярко изрисуваните стенописи, в долните части на домовете и сградите в града. Освен че предлагат очарователни изображения на местния живот, много от тях имат скрити значения, свързани с местен продукт или вярванията на човека, който живее в имота. Други разказват за флората и фауната на близкия район или отдават почит на земеделското минало на града. Може да се насладите на типичен колумбийски обяд на брега на язовира или да го разгледате на разходка с лодка, докато съзерцавате пейзажа. Разбира се няма да пропуснем и чаша от ароматното колумбийско кафе, без което пътуването до сърцето на кафеените плантации би било непълно.
Връщане в хотела за почивка и нощувка.
 
 
5-ти Ден 23.11.2024:
Закуска. Днес ще направим сити тур на Меделин, за да се запознаем с историята на неговата трансформация от гангстерски град в истински разцъфтяващ метрополис. До началото
на новото хилядолетие борбата за наследник на Ескобар е била все още в действие, но оттогава, от 2002, Меделин се е променил. Умните местни политици започнали да инвестират сериозно в
инфраструктура и обществено образование. Днес градът е един от най-иновативните градове в света. Ще научим повече за него, докато използваме най-иновативната транспортна система в страната. Ще посетим центъра и електрическите стълби на Comuna 13 и ще научим за тяхното въздействие върху общността.
След разходката ще имаме свободно време за самостоятелно опознаване на този интересн колумбийски град и за почивка. Нощувка в хотела.
 
 
6-ти Ден 24.11.2024:
Закуска. Сбогуваме се на сутринта с Меделин и се отправяме с трансфер до летището за полет Меделин – Картахена – най-вълнуващия град на Колумбия. Пристигане в Картахена, трансфер и настаняване в хотел.
Картахена де Индиас е пристанищен град на карибското крайбрежие на Колумбия. Край морето е ограденият със стени Стар град, основан през 16 век, с площади, калдъръмени улици и цветни колониални сгради. Основан е на 1 юни 1533 г. от испанския конкистадор  Педро де Ередиа на мястото, където преди се е намирало местното карибско село, което го прави един от най-старите колониални градове в страната.Градът е кръстен на пристанищния град Картахена , в Мурсия в югоизточна Испания и оттам на историческия град Картаген. Миналата роля на Картахена като връзка по пътя към Западните Индии му осигурява важна историческа стойност за изследване на света и опазване на наследството, свързано с големите търговски морски пътища. Като бивша испанска колония, тя е била ключово пристанище за износа на боливийско сребро в Испания и за вноса на поробени африканции за плантациите.
Днес Картахена де Индиас  обединява очарованието на колониалната архитектура, вълнението от яркия нощен живот, завладяващи културни фестивали и несравними пейзажи, за да ви донесе перфектното ваканционно изживяване. С тропически климат градът е и популярна плажна дестинация. Достижими с лодка са Isla de Barú, с бели пясъчни плажове и палми, и Islas del Rosario, известни със своите коралови рифове. Но това не е всичко, което Картахена може да предложи. Тази приказна дестинация пази тайните на историята в оградения си град, на своите балкони и в тесните каменни пътеки, вдъхновили автора Габриел Гарсия Маркес , получил Нобелова награда за литература през 1982 г. Обграден от зашеметяващия си залив, Картахена де Индиас е един от най-красивите, добре запазени градове в Южна Америка; съкровище, което в момента е една от най-често посещаваните туристически дестинации в Колумбия.
След настаняването ще тръгнем на нашия първи тур за обиколка на града. Ще посетим внушителния замък Сан Фелипе - ключова историческа крепост на хълма Сан Лазаро, разкриваща невероятна панорама към града. Крепостта крие много от тайните на испанските завоеватели в лабиринти от тунели, които някога са били скривалища за съкровища, ограбени от инките и за прочутото боливийско сребро. Главен вход към историческата част на Картахена е Площадът на каляските – още една от емблемите на града. Ще се потопим в зашеметяващата архитектура и атмосфера на Картахена, за да открием очарователна част от неговото културно и архитектурно наследство.
След обиколката се връщаме в хотела за почивка и нощувка.
 
 
7-ми Ден 25.11.2024:
Закуска. Денят е посветен на красивия островен архипелаг Росарио, група от 30 острова, наричани още Кораловите острови на Росарио. Той е един от 46-те природни национални парка на Колумбия.Паркът е основан през 1988 г., за да защити един от най-важните коралови рифове на колумбийското карибско  крайбрежие. Островите са известни още с белите си пясъчни плажове, голямото си културно, гастрономическо и природно богатство, отразено в традиционната островна кухня, афро-колумбийската култура и крайбрежните мангрови гори До 1985 г. районът е описан като „изключително опасен“. Колумбийският наркобарон, Пабло Ескобар , е притежавал огромно карибско убежище на Исла Гранде. Комплексът, сега наполовина разрушен и завладян от растителност и диви животни, е включвал имение, апартаменти, дворове, голям плувен басейн, площадка за кацане на хеликоптер.
Ще избягаме от рутината, като започнем деня си рано с релаксираща разходка с лодка до плажа Сан Педро де Махагуа, който се намира на Исла Гранде. Това е едно райско кътче в колумбийските Кариби. Името на Сан Педро почита неговия древен жител, френския художник Пиер Даге, който е имал къща и кабинет  на място,което днес е близо до плажа и намиращия се там хотел. При пристигането ще бъдем посрещнати от топлия морски бриз и зашеметяващата природна среда.Един прекрасен плажен ден, който  ще ни потопи в кристално чистите води около белия пясъчен плаж, с време за водни приключения, изследване на околните коралови рифове или просто почивка на плажа. Ще ни приготвят вкусен обяд със селекция от местни ястия и пресни продукти, типични за региона, които ще ни помогнат да обогатим преживяванията си на това райско място. В края на деня ще се върнем обратно в хотела за почивка и нощувка.
 
 
8-ми Ден 26.11.2024:
Закуска. Това ще бъде нашия свободен ден в Картахена. Ще имате възможност самостоятелно да почивате или да се разходите из този великолепен, пъстър град с уютни кафенета, прекрасни арт галерии и малки магазинчета с колумбийски стоки и сувенири.Най-любознателните почитатели на плажа и лукса може да се разходят до Бокагранде -  престижен район на Картахена, популярен с дългите си пясъчни плажове и алеи с палми. Там ще открият още стилни японски и колумбийски ресторанти, световни вериги за бързо хранене и спокойни тераси на кафенета. Елегантни бутици продават местна и международна мода, а Plaza Bocagrande представлява луксозен МОЛ с изглед към морето.Нощувка.
 
 
9-ти Ден 27.11.2024:
Закуска. Ако самостоятелната разходка ви е харесала може да я повторите и в този свободен ден в Картахена.
По желание и срещу допълнително заплащане ще може да посетим още един интересен обект Калният вулкан Тотумо. Интересното е, че Ел Тотумо всъщност не е истински вулкан, изпускащ лава и дим, а хълм висок около 15 метра с отвор пълен с естествена лечебна кал. Калните вулкани обикновено се образуват от подпочвен натиск, който изтласква водата нагоре, която след това се смесва с почвата, за да произведе каша от кал Съществува и легенда, която разказва, че вулканът е изригвал с огън и лава, но местен свещеник, който вярвал, че това е дело на дявола го поръсил със светена вода, превръщайки го в калната атракция, която е и до днес.
Приспособяването към топлата и гъста смес е едновременно изключително забавно и странно усещане, което ви дава допълнителната полза от подобряване и възстановяване на кожата ви, докато релаксирате в този естествен спа център. При пристигането ще трябва да се изкачите нагоре по стълбището по склона на вулкана. Преди да се плъзнете в калните бани ще трябва да предадете телефона и обувките си на някои от момчетата, които ще ви направят снимки за спомен от това преживяване. Естествената консистенция на калта ви предпазва от потъване под височината на раменете, така че не се притеснявайте, ако не можете да плувате.Може да опитате и масаж с кал, но ако не сте любител на докосването, може би е най-добре да пропуснете това.Калната вана събира около 15-20 души наведнъж, така че бъдете готови да се почувствате в близък допир с хората от вашата група. След като приключите и слезете долу, в близката лагуна ще ви измият и почистят от остатъците от калта. Вземането на дрехи за смяна е добра идея, както и да използвате бански, на който не държите особено много. Вземете със себе си няколко дребни банкноти за бакшиш на хората, които ще ви асистират при снимките и измиването в лагуната, те ще очакват някаква дребна благодарност. Екскурзията съчетава приключение,релаксация и връзка с природата, осигуряващи запомнящи се моменти и правото да кажете, че сте плували във вулкан. Последна нощувка в Картахена.
 
 
10-ти Ден 28.11.2024:
Закуска. След закуска отпътуваме към летището за полет до столицата Богота. В този последен ден ще направим нашата обиколка на града. Ще започнем с посещение на внушителното
Светилище на Монсерат,в източните хълмове на Богота, което може да се види от почти всяка точка на града. Намира се на 3172 метра над морското равнище, на върха Серо де Лас Ниевес. Поклонниците се изкачват по почти две мили пътека до това традиционно място за религиозно поклонение , започнало през 1620 г. със светилището на Дева Мария от Монсерат. В базиликата се помещава статуя с образа на Падналия господар на Монсерат , изображение на Христос, което според вярващите върши чудеса и е почитано от местните, особено във времена на кризи.Днес до върха е направен кабинков лифт и фуникуляр, с които изкачването е лесно, а панорамните гледки към града ще ни оставят без дъх. След хълма ще опознаем атмосферата на Богота и нейната историческа част -площад Пласа де Боливар, старите улички на Ла Канделария с красивите колониални къщи, Катедралата и Музея на Фернандо Ботеро с творбите на талантливия творец. Ще се потопим в завлащяващата предколумбова история в Музея на златото, дом на
впечатляваща колекция от артефакти, свързани с древните предания и майсторството на златари и бижутери от далечната история на града.
Завръщаме се в хотела за последната ни нощувка в Колумбия.
 
 
11-ти Ден 29.11.2024:
Закуска.Днес се сбогуваме с Колумбия и нейната пъстра столица. Освобождаване на стаите и трансфер около 13 часа до летището за международен полет Богота – Истанбул.
 
12-ти Ден 30.11.2024:
Кацане на международното летище в Истанбул. Полет от Истанбул за София.

За повече информация вижте ТУК.