Новини Събития

Мадрид бе обявен за водеща дестинация за устойчив туризъм в Европа

   
Мадрид бе обявен за водеща дестинация за устойчив туризъм в Европа

Много дестинации предприемат стъпки към по-устойчив туризъм, като някои от тях пренасочват посетителите от препълнените с туристи места към по-слабо посещавани региони, а други прилагат по-креативен подход.

Но един конкретен град в Европа е водещ в това отношение. Ново проучване на The Data Appeal Co оценява девет големи европейски града - Париж, Виена, Амстердам, Рим, Дъблин, Лондон, Копенхаген, Мадрид и Берлин - и разкрива, че испанската столица е водещата дестинация за устойчив туризъм на континента.

Анализът на "устойчивите градове и туризма", основан на "Европейската система от показатели за туризъм" на Европейската комисия, признава, че Мадрид се отличава със своя цялостен подход към устойчивостта. Градът има среден резултат 77 от 100 точки в четири основни стълба.

Мадрид постигна добри резултати в областта на управлението на дестинациите с 91 точки (Виена печели тази категория), социално-културния сектор със 78 точки (Рим е на първо място по този показател) и свръхтуризма със 74 точки (непосредствено след Париж).

В класацията бяха разгледани и фактори като културна среда, зелени градски зони, качество на обществения транспорт, както и всички инициативи за намаляване на замърсяването и, както е направено в Мадрид, обновяване на автобусния парк.