Събития

Гърция препоръча локдаун заради жегата

   
Гърция препоръча локдаун заради жегата

Гърция наложи локдаун заради високите температури. Лекарите приканват туристите да не се излагат на слънце по обед, съобщава кореспондентът наБНР в страната.

Затворени са училища и детски градини. Компаниите, които имат дейност на открито, прекратяват работа за пет часа на обяд. Екипи на министерството по труда проверяват температурата в затворените помещения и масово глобяват работодатели за неспазване на изискванията за труд.

Държавните служители работят дистанционно. Много компании дадоха платен отпуск на работниците си до края на седмицата. Всички археологически музеи на открито се затварят по обяд включително и Акропола в Атина.

Властите информират туристите за рисковете от продължително стоене на слънце и приканват хората да избягват плаж в обедните часове, а възрастни и деца да ходят до плажа само рано сутрин. Лекарите съобщават за повишени случаи на хора със здравословни проблеми от стоене на слънце.

Забранено е паленето на огън на открито. Полиция не допуска влизане в горски райони заради повишената опасност от пожари.