Анализи

Популярна туристическа дестинация в Китай инсталира таймери в тоалетните

   
Популярна туристическа дестинация в Китай инсталира таймери в тоалетните

51 000 статуи, издълбани в 252 пещери и ниши преди около 1500 години, китайските будистки пещери Юнганг безспорно са грандиозна атракция. Но през последните дни тоалетните в този обект, включен в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, се радват на по-голямо внимание, отколкото гледките.

Видео, споделено наскоро в различни китайски новинарски и социални медийни сайтове, показва набор от таймери, инсталирани над редица тоалетни кабини в женска тоалетна, като всяка кабина има свой собствен цифров брояч.

Когато тя не е заета, пикселираният LED екран показва думата „празна“ в зелено. Ако се използва, се виждат минутите и секундите, през които вратата е била заключена.

Малко неудобно

Смята се, че оригиналното видео е заснето от посетител, който го е изпратил до местния държавен вестник Xiaoxiang Morning Herald. Посетител разказва:

„Смятам, че е доста технологично напреднало, защото не е нужно да се редите на опашка отвън или да чукате на вратата. Но също така го смятам за малко неудобно. Имах чувството, че ме наблюдават.”

Член на персонала на атракцията казва за Xioxiang Morning Herald, че таймерите са инсталирани, за да се справят с ръста в броя на посетителите на атракцията - и това включва съоръженията в туристическия обект. И допълва:

„Те не са там, за да контролират продължителността, през която можете да използвате тоалетните. Невъзможно е да изритаме някого от кабината. Ние не поставяме времеви лимит на това колко дълго човек може да използва тоалетната“.

Държавният вестник Nanchang Evening News цитира член на персонала на парка, който казва, че таймерът е в действие от 1 май тази година и е преди всичко мярка за безопасност, „осигуряваща благополучието на всички гости, в случай че някой използва тоалетната за продължителен период от време и възниква спешен случай“.

Новината предизвика много дебати в китайските социални медии, посочва CNN Travel. Част от потребителите на популярната платформа за микроблогинг Weibo подкрепиха идеята, посочвайки, че те ще обезсърчат посетителите да използват вътре мобилните си телефони.

„Туристическият обект не е офис – кой би прекарал времето си в тоалетните? Наистина ли е необходимо?“ недоумява един потребител на мрежата. „Защо просто не похарчат парите за изграждането на повече тоалетни?,“ пита друг.

Други смятат, че таймерите ще помогнат на тези с реални спешни медицински случаи, които не са способни сами да се обадят за помощ.

Чупещ рекорди брой посетители

Вписани като обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2001 г., будистките пещери Юнганг са една от най-големите атракции в северната китайска провинция Шанси.

Живописната зона, достъпът до която се осъществява с билети, посрещна 3 милиона посетители през 2023 г. - рекорд за туристическия обект и значително увеличение спрямо втората му най-натоварена година 2019 г. (с 1.98 милиона посещения).

А обектът обновява не само своите тоалетни. През последните години служителите въведоха нови представления и добавиха нови мини-атракции в района, за да повишат привлекателността му.