Новини Събития

Сливен е с ново туристическо лого

   

  БТА

Избрано бе туристическо лого на Сливен след конкурс с участието на 21 колективи и единични автори с 22 проекта за графичен знак. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Победител е Вълка Парушева. Тя е родена в Сливен. Завършва Националното художествено училище "Димитър Добрович" в Сливен. Член е на Съюза на българските художници. Фамилията ѝ е добре позната в арт средите в България и по света. Сестра е на големия художник Йордан Парушев. Член е на Съюза на художниците в България.
Тя е утвърден сливенски автор с многобройни изяви и художествени изложби в цялата страна и чужбина, съобщават от Общината. 

Нейни работи са представяни на международни изложби в Бостън (САЩ), Комо (Италия) и Париж (Франция). Участва в национални изложби, организирани от Съюза на художниците на ул. "Шипка" 6, както и в Националната художествена галерия. Има и няколко самостоятелни експозиции в родния ѝ град Сливен.

"За голяма наша радост, постъпиха много и интересни предложения от цялата страна, но единодушно комисията се спря на един от проектите на Вълка Парушева, каза за БТА заместник-кметът по икономическо развитие в община Сливен и председател на комисията за оценяване Стоян Марков. Членовете на комисията се обединиха около общото виждане и мнение, че в лаконичната графика на представеното от нея лого, беше събрано усещането за историческата памет на сливенския регион, както и духа на природата и хората днес. Чрез динамичната композиция се усеща мощта на природата и вятъра, а цветовете са подбрани да създадат усещането за важността на сливенския край като привлекателна туристическа дестинация."    

Инж. Марков цитира и мнение на един от членовете на комисията - д-р Маргарита Дончева, изявен график, калиграф и плакатист с богат опит и преподавател в Националната художествена академия - София: „Чрез подбраните геометрични елементи, типични за орнаментите в прочутите сливенски килими, авторката е изградила образа на човешка фигура, като мост към истинската стойност на този край, родил личностите на някой от най-големите синове на България“.

"Лично аз намирам възможност за участие и на част от останалите предложения за лого, в различните тематични събития от културния календар на община Сливен", каза още Стоян Марков. Той изказа благодарност на всички участници в конкурса и посочи, че скоро ще бъде насрочена дата за получаване на полагащите им се награди и грамоти за участие.

Присъждат се още три поощрителни награди съответно първа поощрителна награда – за конкурсна работа, предложена от Илиян Начев, втора поощрителна награда – за конкурсна работа, предложена от Христо Великов и трета поощрителна награда – за конкурсна работа, предложена от Никола Урумов. Наградата за най-млад участник се присъжда на дванадесетгодишния Максим Нейчев. 

Конкурсът бе обявен в началото на месец май тази година. Победителят ще получи 2000 лева, поощренията са от 800 лв., 600 лв. и 400 лв.,  а наградата за най-млад участник е в размер на 200 лв. Всички, включили се в конкурса, ще получат грамоти.

Конкурсът се проведе в рамките на проектa „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Целта му е разработване и маркетиране на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Сливен със значителен туристически потенциал, привличащ голям брой посетители за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство. 

Проектът представлява една от най-мащабните инициативи на Сливен през последните години за паметниците на културата, откакто ги управлява Общината. По него беше обновена Къща музей „Хаджи Димитър“, започна ремонт на въжената линия за Карандила, както и на други обекти от културно-историческото богатство на Сливен.