Новини Турагенции

Даниела Стоева е избрана за втори мандат в УС на Европейската асоциация на туроператорите

   
Даниела Стоева е избрана за втори мандат в УС на Европейската асоциация на туроператорите

Заместник-председателят на АБТТА д-р Даниела Стоева е преизбрана за втори мандат като член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции (ЕКТАА). Това стана на заседание на европейската асоциация в румънския град Брашов днес. За членове на Изпълнителното бюро на ЕКТАА са избрани още Мариос Каменос от Гърция, Павел Невядомски от Полша, Борис Згомба от Хърватия.

Досегашният президент Франк Оостдам е преизбран за втори пореден двугодишен мандат. Делегатите избраха Хели Меки-Френти от Финландия за заместник-председател и Ян Ван Стеен от Белгия за ковчежник.

Новото ръководство на ЕКТАА е изправено пред големи предизвикателства, свързани с ревизията на директивата за пакетни пътувания, в която интересите и на потребителите, и на туроператорите трябва да бъдат защитени максимално. 

Избирането ми за втори мандат ще позволи на България да продължи активно да участва във формирането на европейската туристическа политика и да защити интереса на всички български туроператори още на етапа на взимане на решения, коментира Даниела Стоева.

България е обявена за предпочитана дестинация на ЕСТАА през 2024 г., което дава големи възможности страната да бъде рекламирана пред професионалиститев туризма, които могат да доведат у нас повече европейски туристи. Само от нас зависи доколко ще се възползваме от тази възможност и ще направим България по-разпознаваема и по-атрактивна за гражданите на Европа, допълни Даниела Стоева. 

Пред октомври в София ще се състои заседание на Борда на ЕСТАА, на което ще присъстват представители на 30-те организации, членуващи в асоциацията на европейските туроператори. 

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е единствен представител на България в ЕСТАА. 

ЕКТАА е създадена през 1961 г. и обединява националните туристически асоциации на всички европейски държави - членове и кандидат-членове на ЕС. Днес в организацията членуват общо 30 европейски асоциации, представлявайки около 120 000 туристически агенции и туроператори с общ годишен оборот над 80 милиарда евро. ЕКТАА осъществява непрекъснат пряк мониторинг на всички действия на Европейската комисия, Европейския парламент и евроинституциите, свързани директно или косвено с туризма.