Новини Събития

Омбудсманът на Гърция: Трябва да защитим туризма си

   
Омбудсманът на Гърция: Трябва да защитим туризма си

Гърция трябва да намали неконтролируемото строителство, за да защити водните си ресурси и крайбрежието си, ако иска да поддържа растежа на туристическата индустрия, се посочва в доклад на омбудсмана на страната. 

Около 33 млн. души са посетили южната ни съседка през 2023 г., което е с 5 млн. души повече спрямо година по-рано, привлечени от древните археологически обекти, тюркоазените средиземноморски води и слънчевото време. 

Омбудсманът на страната обаче предупреди за нарастващи рискове за околната среда и призова за спешни реформи. 

„Страната ни разчита в голяма степен на туризма, което прави необходимостта от управлението му по устойчив начин още по-спешна. Гърция не трябва да „изчерпва своя потенциал, да го пропилява и да прави туристическите ни дестинации непривлекателни с течение на времето“. 

Туризмът съставлява над ¼ от икономиката на страната, а близо 2 млн. гърци разчитат на доходите си именно от тази сфера. Приходите от туризъм, генерирани от Гърция през 2023 г., достигат рекордните 21 млрд. евро спрямо 20.5 млрд. евро година по-рано. 

Един от любимите острови на чуждестранните туристи – Санторини, на който живеят едва 15 500 души, е посетен от над 5.5 млн. туристи през миналата година, което е двойно повече спрямо 2012 г. Островът е генерирал годишни приходи от 1 млрд. евро. 

„В Санторини дори туристите се оплакват от големия брой на туристите“, пише още омбудсманът и призовава за по-големи регулации с цел намаляване на крайбрежното строителство и изсичането на гори, което създава условия за наводнения.