Анализи Новини

Свръхтуризмът се завърна в Европа

   
Свръхтуризмът се завърна в Европа

Европейският туристически сектор се възстанови от резкия спад по време на пандемията от коронавирус, но масовият туризъм и пренаселеността поставят много местни общности под натиск, пише Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 23 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА. 

След срива по време на пандемията туристическата индустрия в Европа се възстанови през 2023 г. и 2024 г., като достигна близо до предпандемичните нива и дори ги премина в някои страни.

През първото тримесечие на 2024 г. в местата за настаняване в ЕС са били регистрирани 452,6 милиона нощувки, което е със 7 на сто повече от същия период на 2023 г., сочат данни на Европейската комисия, разпространени миналата седмица.

Посетителите от чужбина запълват приблизително 45 на сто от нощувките през първите три месеца на 2024 г., но сред страните членки има големи различия. Най-много чужденци са посетили Малта (91 на сто), Кипър (87 на сто), Люксембург (82 на сто) и Австрия (78 на сто).

Те са следвани от Португалия, Хърватия, Испания, Словения, Латвия и Белгия, а на обратния полюс са Германия, Румъния и Полша - три големи по площ държави, в които нощувките от чужденци са под 20 на сто.

Слънчевата страна: постпандемичният туризъм расте

Осмивани като "средиземноморски клуб" по време на европейската дългова криза преди 15 години, икономиките на Испания, Гърция и Португалия в момента изпреварват северните си колеги благодарение на възстановяването на туризма.

Трите държави преминаха през строги икономии, наложени им от партньорите в ЕС, които ги обвиниха, че фискалната им разпуснатост и липсата на конкурентоспособност са причинили икономическите им проблеми.

Но след края на пандемията от КОВИД-19 "ситуацията се промени", казва Жолт Дарваш, икономист от базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брьогел". "Днес тези страни растат по-бързо от средното за ЕС, те вече не са черната овца".

БВП на Испания се увеличи с 2,5 на сто през миналата година, португалската икономика нарасна с 2,3 на сто, а тази на Гърция - с 2 на сто. В същото време растежът на ЕС като цяло възлиза на 0,4 на сто, дърпан надолу от свиване на германската икономика с 0,3 на сто. Това е най-лошото представяне на голяма икономика в света през 2023 г.

Италианският туристически сектор регистрира най-големият си брой посетители през 2023 г., или ръст от 13,4 на сто на пристиганията и 9,5 на сто нощувки спрямо 2022 г., сочат последните данни на италианската статистическа служба "Истат" и министерството на туризма. Това са нива доста над предпандемичната 2019 г.

Туризмът в Словения също регистрира рекордни резултати през миналата година въпреки унищожителните наводнения в началото на август. Страната с 2,1 милиона жители посрещна 6,2 милиона туристи, или с 5,5 на сто повече от 2022 г. и само с 0,6 на сто по-малко от предпандемичната 2019 г.

Но туризмът в Европа се сблъска със сериозни предизвикателства през последните години, едно от които е хроничната липса на персонал. В Австрия, например, консултантската компания "Делойт" (Deloitte) проучи състоянието на туризма съвместно с Австрийската хотелиерска асоциация (OHV). Според доклада високите цени, липсата на персонал и слабата икономика натежават. 

ЕС подкрепя туризма в съседните страни

Броят на туристите в Северна Македония в периода януари-април 2024 г. расте с 15,3 на сто спрямо същия период на миналата година, а броят на нощувките - с 15,2 на сто. Мнозинството туристи идват от Турция, Германия, Сърбия, Гърция, България, Хърватия и Словения.

Агенцията за реклама и подкрепа на туризма (APPT) в страната в момента работи по прилагането на трансграничния проект "Над" ("Аbove") съвместно с Гърция, който е финансиран от предприсъединителните фондове на ЕС, подкрепящи страните кандидат членки на ЕС.

Съседна Албания е била посетена от 10,1 милиона туристи през миналата година, или с 35 на сто повече от 2022 г., когато посетителите са били 7,5 милиона.

Възходящата тенденция продължава и през първите месеци на 2024 г., когато 974 000 чуждестранни туристи са посетили Албания само през май, с което общият брой от началото на годината достига 3,3 милиона души.

България и Хърватия: приемането на еврото е ключово за туризма

Д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния туристически борд в България, заяви на икономически форум в София, че за България като туристическа дестинация е важно да стане част от еврозоната. Тя добави, че туристическата индустрия е един от малкото сектори в страната, който има потенциал да удвои размера си.

На конференция, проведена в края на май и посветена на рисковете и предизвикателствата при приемането на еврото в Хърватия, Мислав Бъркич от Хърватската национална банка посочи, че страни като Хърватия, която влезе в еврозоната на 1 януари 2023 г., и България могат само да спечелят от влизането си във валутния съюз. Той заяви, че с приемането на еврото неговата страна е станала по-сигурна на пазарите, което ще има положително влияние и върху туризма.

Туризмът в Хърватия е важен сектор от икономиката и носи около 20 на сто от брутния вътрешен продукт. По данни на Евростат, Хърватия е втора по ръст на нощувките на чуждестранни туристи през първата четвърта на 2024 г. - 22 на сто спрямо същия период на миналата година.

На борба със свръхтуризма

Макар и увеличаването на туристическия поток да звучи оптимистично за местната и националната икономика, пренаселеността по време на натоварения празничен период през лятото предизвиква недоволство сред жителите на популярни туристически места из континента.

Възходът на сайтове като "Еърбиенби" (Airbnb) поражда крайности като масов туризъм, незаконно отдаване под наем и натиск върху имотния пазар, според членове на Европарламента.

Жителите на Венеция, Рим и някои градове в Тоскана призовават притокът на посетители да бъде контролиран по-добре и да бъде ограничен. В опит за намаляване на тълпите Венеция неотдавна въведе такса вход при еднодневните посещения на града.

Кметът на Палма де Майорка в Испания Хайме Мартинес представи серия планове за справяне със свръхтуризма в центъра на града. Най-крайното предложение е забрана за повече места за настаняване на туристи в града под каквато и да е форма, пишат местни медии. Той предложи и нови регулации, които да ограничат отдаването на имоти под наем на чужденци.

Амстердам в Нидерландия също регистрира ръст на посетителите през 2023 г. спрямо предходната. Столицата на страната е била посетена от 15,1 милиона туристи през годината спрямо 13,4 милиона през 2023 г. От тях 60 на сто са били нидерландци, а останалите - чужденци.

Градът очаква броят на туристите да продължава да расте. "Напливът на посетители оказва натиск и в частност центърът на града е често твърде претъпкан", се посочва в съобщение на общината.

През март 2024 г. Съветът на ЕС окончателно одобри регулация, по силата на която туристическите платформи трябва да споделят данните за собствениците на имоти с общините. Те ще позволят на местните власти да вземат мерки, ако собствениците не се съобразяват с правилата. Европейският парламент гласува регулацията през февруари.