Новини Събития

Футболният туризъм ще донесе на Германия 1 млрд. евро допълнителни приходи

   
Футболният туризъм ще донесе на Германия 1 млрд. евро допълнителни приходи

Започващото тази вечер Европейско първенство по футбол ще донесе на Германия допълнителни 1 милиард евро от чуждестранните туристи, дошли в страната да гледат мачовете.

Това съответства на около 0.1 % от икономическото производство през второто тримесечие на годината, като секторите на хотелиерството и ресторантьорството в Германия ще се възползват най-много от Евро 2024, прогнозира водещият институт за икономически изследвания в страната - Ifo.

"В началото на Световното първенство по футбол в Германия през 2006 г. пътуванията и нощувките на чуждестранни гости се увеличиха съответно с 25 %", заяви в изявление Героме Волф, изследовател от института Ifo. "Ако вземем това за основа на Европейското първенство през 2024 г., можем да очакваме повече от 600 000 допълнителни чуждестранни туристи и 1.5 милиона допълнителни нощувки по време на първенството", каза той

"Ефектът обаче ще бъде краткотраен, което означава, че износът на услуги, дължащ се на туристите, които се връщат у дома след края на Евро 2024, вероятно ще спадне отново през третото тримесечие и като цяло ще остане същият", се казва в проучването.

Германското министерство на икономиката също така очаква временно оживление в секторите, насочени към потребителите, след много слабите продажби на дребно през тази година, но не в същата степен, както по време на Световното първенство по футбол през 2006 г.

Експертите са единодушни, че цялостният ефект от Евро 2024 върху най-голямата икономика в Европа зависи и от това как ще се представи германският национален отбор в турнира.