Новини Събития

И Гърция срещу прекомерния туризъм: Ограничава круизите до най-известните си острови

   
И Гърция срещу прекомерния туризъм: Ограничава круизите до най-известните си острови

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че е дошло времето да се наложат ограничения на круизните кораби, посещаващи най-популярните гръцки острови - първата стъпка на правителството за справяне с последиците от "прекомерния туризъм" в периода след пандемията.

"Мисля, че ще го направим през следващата година", каза Мицотакис за решението да се ограничат посещенията на круизни кораби. Според него новите правила могат да доведат до ограничаване на общия брой на местата за акостиране на островите или до въвеждане на тръжна процедура за слотовете.

За Гърция залогът е голям. Туризмът представлява около една четвърт от икономическото производство на страната, а в епохата след Covid страната счупи рекордите по туристически посещения и разходи.

През 2023 г. Гърция е посрещнала 32,7 млн. туристи, което е с 18% повече от предходната година, а през първото тримесечие на 2024 г. се наблюдава близо 25% ръст на посетителите. Миналата година круизите са генерирали приходи в размер на 847,4 млн. евро, което е повече от два пъти повече от 2022 г.

Макар че решението на премиера може да предизвика тревога в индустрията, новите ограничения едва ли ще нанесат сериозен удар върху огромния туристически сектор, тъй като корабите продължават да посещават повечето острови, а много круизни кораби са базирани в Пирея, близо до Атина.

Вместо това коментарите на Мицотакис повдигат въпроса дали икономическите ползи от най-големите круизни кораби надвишават въздействието им върху околната среда.

В разговор с Bloomberg Мицотакис обърна внимание на натоварването на най-популярните места в страната, включително остров Санторини.

"Санторини сам по себе си е проблем", заяви премиерът на 12 юни в офиса си в Атина, като отбеляза, че може да има разминаване между огромния брой кораби, акостиращи на острова, и техния принос за туристическата икономика. Той каза, че трафикът на круизни кораби може да отблъсне други посетители на Санторини.

"Има хора, които харчат много пари, за да бъдат на Санторини, и те не искат островът да бъде залят", каза Мицотакис. "Освен това островът не може да си го позволи, дори и по отношение на сигурността."

Миналата година Санторини, известен с поразителния си вулканичен пейзаж и красиви залези, беше най-популярната островна дестинация за круизни кораби в Гърция - 800 кораба, които са пристигнали, са доставили почти 1,3 милиона посетители, според Гръцката асоциация на пристанищата. Това е почти 17% скок в сравнение с 2022 г. Постоянните жители на острова са около 15 000 души.

Гърция не е първата средиземноморска държава, принудена да предприеме действия, за да се справи с последиците от популярността си сред туристите. През 2021 г. Италия забрани на големите круизни кораби да влизат в канала, водещ към историческия център на Венеция, след като бяха нанесени щети вследствие на прекомерния туризъм, а от дневните туристи сега се събира такса за влизане в центъра в пиковите периоди.

Другите гръцки острови също усещат напрежението. През 2023 г. в парти-центъра Миконос са регистрирани 749 посещения на круизни кораби, което е вторият по големина остров след Санторини и представлява увеличение с над 23% спрямо 2022 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Санторини е най-чувствителният, Миконос ще бъде втори", каза премиерът. Въпреки че много гръцки острови изнемогват под тежестта на своята популярност, тези са тези, "които очевидно страдат".