Транспорт

Безопасна ли е идеята на Emirates за басейн в самолета?

   
Безопасна ли е идеята на Emirates за басейн в самолета?

Представяте ли си да се построи плувен басейн в голям самолет, като Airbus 380 или дори Antonov 225? На пръв поглед това звучи като научна фантастика или най-малкото изключителен лукс. Освен това практичността и физиката хвърлят студена вода върху тази гореща идея. И все пак, оказва се възможно или поне амбициите на Emirates в тази посока растат, пише Quora.

Експертът Скот Крагер търси отговор на въпроса безопасна ли е идеята и доколко наистина е възможна в скоро време.

Снимка 377086

Първо, нека поговорим за теглото. Водата е тежка и тежи около 8,34 килограма на галон. Малък плувен басейн с 5000 галона вода ще тежи над 18 915 кг. Това е значително количество тегло, а дори не сме започнали с конструкцията, необходима за поддържането и безопасното задържане на басейна по време на полет.

В сфера, в която авиокомпаниите начисляват допълнителни такси за багаж над определено тегло, добавянето на десетки хиляди килограми за басейн изглежда икономически неизгодно.

Снимка 423360

Освен това има и проблем с безопасността. Пътуването със самолет е подложено на много движения - турбуленцията, излитането и кацането могат да предизвикат значителни премествания и сили. Басейнът би бил кошмар по време на турбуленция.

Представете си как водата се разплисква наоколо не само заради бъркотията, но и като опасност за безопасността на пътниците и целостта на самия самолет. Инженерите проектират самолетите така, че да бъдат възможно най-безопасни, а подвижната маса вода в самолета внася непредвидими фактори. 

Сега разгледайте логистиката. За да бъде осъществим такъв басейн, ще ви е необходима стабилна система за филтриране и стерилизация, която да поддържа водата чиста, да не говорим за подгряването ѝ, тъй като на голяма надморска височина може да бъде доста студено.

Всички тези системи увеличават теглото и сложността. Освен това къде бихте поставили такъв басейн? По-голямата част от пътническите и товарните самолети са оптимизирани за превоз на възможно най-много пътници или товари. Басейнът би отнел ценно пространство, което може да се използва за генериране на приходи или за превоз на основни стоки.

Но да предположим, че някой успее да реши всички тези проблеми. Самолетът все още ще бъде изправен пред значителни регулаторни пречки. Авиационните власти са изключително стриктни по отношение на безопасността и добавянето на нещо толкова нетрадиционно като плувен басейн със сигурност би повдигнало вежди и планина от документи. И така, макар че басейнът в самолета може да изглежда като върха на луксозното пътуване със самолет, реалността, свързана с техниката, безопасността, икономиката и нормативната уредба, го държи твърдо в сферата на въображението. Поне засега.