Новини Събития

Исландия очаква туристически рекорд до края на годината

   
Исландия очаква туристически рекорд до края на годината

Исландия очаква ръст на туристите през настоящата и следващите години, но същевременно взема мерки това да не навреди на околната среда и да не е за сметка на местното население, съобщава БТА, позовавайки се на Си Ен Би Си.

От началото на годината Рейкявик въведе отново туристическата такса стойност 600 крони (4 евро) за настаняване в хотелски стаи, която беше отменена по време на пандемията. Такса, макар и с друга стойност, се плаща и за къмпингуване, преносими къщи и круизни кораби.

"Опитваме се да пригодим таксата към туристически сектор на бъдещето", заяви премиерът на страната Бярни Бенедиктсон, който се върна на поста през април, по време на видеоконференция. По думите му правителството работи за "устойчив баланс" при разработването на система за таксуване в туризма, която да балансира между интересите на местните жители, околната среда и посетителите.

"Искаме да създадем система, в която потребителят плаща, най-вече за местата, които привличат туристи като магнит. За целта ще контролираме трафика, а в пиковия сезон таксите ще бъдат по-високи," посочи премиерът.

Исландия, чието население е около 380 000 души, очаква да посрещне 2,3 милиона туристи през настоящата година, близо 2,4 милиона догодина и 2,5 милиона през 2026 г. Секторът става все по-важен за икономиката на страната и през 2023 г. е създал 8,5 на сто от БВП, по данни на статистическата агенция.

Това е повече от отчетените 7,2 на сто през 2022 г. и средно 8,2 на сто през периода 2016-2019 г. преди избухването на пандемията.