Новини Транспорт

Археологическо откритие в Крит спира строителството на ново летище

   
Археологическо откритие в Крит спира строителството на ново летище

Гърция се опитва да създаде своето второ най-голямо летище, но проектът се забавя изненадващо. Едно археологическо откритие в Крит е поставило цялото строителство в пауза. По време на първите подготвителни дейности, строителите откриват една интересна кръгла каменна сграда в близост до територията за летището, пише Euronews.

Тъй като мнозина нямат точно обяснение какво е било приложението, археолозите допускат, че това е сграда за ритуали, в която са открити следи от храна и вино.

Логично е, че откритието може да забави плановете на строителите, но културният министър на страната - Лина Мендони е заявила, че летище ще има, просто ще трябва да открият нова локация за радарът. Това е причината за правенето на разкопки на първото място. Строежът може да продължи, но първо ще се постави необходимата защита на археологичните открития.

Летището трябва да отвори врати през 2027 г. и да разтовари значително трафика в Ираклион, където минават годишно 18 милиона пътници на година.

Това е една от 35-те археологически находки, които са открити от Гръцкото министерство на културата. Кръглата сграда най-вероятно датира от минойската цивилизация на Крит. Освен това има някои открити и ексхумирани археологически находки, които трябва да се запазват. Гърция е изгубила такива по време на строителството на летището в Атина.

Новата сграда прилича на колело на каруца от високо, докато руините са лабиринт от близо 1800 квадратни метра. До този момент никой няма представа за какво е използвана самата сграда. Въпросната сграда е обградена от висока стена с височина до 1.7 метра във вътрешната структура и се разделя от още една по-малка. Проучване в самата сграда показва и сериозни следи от животински останки, подсказвайки, че най-вероятно става въпрос за жетвоприношения.

Проверката и по-сериозното изследване показват, че въпросната територия най-вероятно е била някаква централна администрация за времето си. Локацията не е случайна, защото сградата се забелязва от почти всяка точка в цялата зона.

Откритието на гърците най-вероятно датира от 2000 до 1700 г. пр. Хр. и е строена с първите дворци на Крит.