Новини Събития

Биле Фест на остров Света Анастасия

   
Биле Фест на остров Света Анастасия

Фестивалът "Биле Фест" 2024 се завръща на остров Света Анастасия от 22 до 24 юни. Той ще бъде част от тематичния Миден и Етно уикенд в Бургас.

И тази година различни изложители ще представят своя продукция в рамките на събитието. На острова ще може да откриете красиво бижу за подарък или да избирате между ароматни масла, както и да опитате продукция на местни производители.

Всичко това и още изненади - на арт базара на открито. Събитието няма да мине и без традиционните миди на тенекия на плажа, които ще ни върнат детските спомени, посочват от Община Бургас.

На 22 юни, събота, от 11.00 часа всички посетители на острова ще съпреживеят ритуала "Еньова булка", пресъздаден от СФА „Китка“ с художествен ръководител Мария Маркова-Халачева. В духа на Еньовден ще бъде сплетен специален венец от билки - еньовденски венец за здраве.

На 23 юни, неделя, от 11.00 часа люляковските баби ще приготвят пред вас традиционен български сладкиш, наречен Кишкек. Отново в неделя ви очаква празнична хоротека с клуб "Миладина" и Вечер на българското хоро.

В 18.00 часа ще бъде отплаването към острова, 19.00 часа е началото на събитието, а в 21.30 часа ще бъде връщането към Бургас. И за да бъде истински фолклорен празник, можете да се облечете тематично. На място гостите ще могат да си закупят и ризи с бродерии с български шевици.

На 24 юни, понеделник, от 11.00 часа ансамбъл "Странджа" ще представят въздействащ танцов спектакъл, посветен на фолклорната магия.