Събития

Българската асоциация на туристическите агенции е с нов председател

   

Одисей Спасов оглави БАТА
  Мирослав Иванов

Одисей Спасов е новият председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Това съобщиха за TravelNews от организацията. Той е избран за поста на проведеното днес общо събрание, като заменя досегашния и дългогодишен ръководител - Светлана Атанасова. Одисей Спасов е собственик и управител на туроператора „Партнер травел“, която компания е създадена през 2001 г. Досега той беше в управителния съвет на сдружението, който на днешното събрание е намален от 9 на 5 човека, за да може да работи по-добре и по-оперативно.

„Целта ми е да възродим БАТА като сериозна и стабилна организация в туризма, защото е най-старата в бранша в България“, заяви пред TravelNews Одисей Спасов. Тя се е ползвала с авторитет в страната и в чужбина, но с времето е загубен. Спасов иска да развива структурите в национален мащаб и да възобновява международните контакти. „Тръгваме с нови идеи за развитие“, подчерта той.

В новия управителен съвет на БАТА влизат още проф. Георги Рачев (собственик и управител на туроператора „Георграфски свят“), Светлана Атанасова (собственик и управител в няколко агенции и хотел „Самоков“ в Боровец), Галин Георгиев (собственик и управител на туроператора „Солвекс“) и Васил Антонов (собственик и управител на туроператора „Антонов“ в Пловдив).

БАТА е неправителствена организация с нестопанска цел, учредена през 1992 г. с цел да представлява и защитава икономическите права и интереси на туроператорите и туристическите агенции, да подпомага и насърчава стопанската им активност. В нея членуват около 100 туристически фирми, а други 50 организации са асоциирани членове. Първият и дългогодишен председател на сдружението беше Донка Соколова, която почина през 2019 г. До последно тя беше и почетен председател и човекът, който се раздаваше да популяризира България в чужбина.

Мирослав Иванов