Транспорт

Новата нискотарифна авиокомпания Lufthansa City Airlines ще лети до София

   
Новата нискотарифна авиокомпания Lufthansa City Airlines ще лети до София

Новата нискотарифна авиокомпания Lufthansa City Airlines ще извърши първия си полет на 26 юни. Фокусът ѝ е върху осъществяването на свързващи полети за компанията-майка от основните ѝ центрове във Франкфурт и Мюнхен.

От материал на Euronews, в който се разкриват подробности за дестинациите, до които ще лети новата авиокомпания, става ясно, че и България е включена в маршрутите ѝ. Авиокомпанията започва полети от този месец до Берлин, Бремен, Кьолн Бон, Дюселдорф, Хамбург и Хановер. Извън Германия първоначално ще изпълнява курсове до Бордо, Франция, и Манчестър и Бирмингам във Великобритания.

През 2025 г. се очаква да бъдат включени още дестинации, сред които Париж – до летищата Шарл дьо Гол, Тулуза-Бланяк и Лион-Сен Екзюпери. Авиокомпанията ще лети и до Билбао и Барселона в Испания, както и до Прага, Любляна, Загреб, Краков, Белград, София. Сред маршрутите, които се очаква да бъдат открити през 2025 г., са и Букурещ, Хелзинки, Гьотеборг-Ландветер, Осло, Люксембург и Дъблин.

Разликата между Lufthansa CityLine и Lufthansa City Airlines?

Макар и с подобни имена, авиокомпаниите CityLine и City Airlines са отделни дъщерни дружества на германската компания Lufthansa. Новата авиокомпания ще обслужва пазари, които не са обхванати от нейния предшественик, и ще помогне за намаляване на разходите, както и за засилване на конкурентоспособността при късите разстояния.

Но синдикатите изразиха подозрения относно този ход, когато беше обявен миналата година. Германският съюз на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) заяви, че дъщерното дружество е създадено, за да заобиколя договорните задължения за служителите в Lufthansa Group, които са били насърчавани да кандидатстват за роли в новата авиокомпания. По същия начин Центърът за авиация (CAPA) твърди, че Lufthansa City Airlines е „още една платформа за подпомагане на Lufthansa Group в прилагането на ограничителни условия в договорите с пилотите, като по този начин намалява разходите за труд и увеличава гъвкавостта на труда“.