Турагенции

Пътешествие в Сицилия – сбъднат средиземноморски сън

   


Сицилия е душата на Италия и най-голям остров в Средиземно море. Екип на TravelNews се впусна в едноседмично пътуване до това райско място като част от програмата на Екватор БГ. Летяхме с директния чартърен полет на European Air Charter от София до Катания. По време на пътуването си видяхме живописни пейзажи, редица археологически обекти, природни забележителности, спиращи дъха плажове и още много. Пренесохме се в тази неповторима смесица от море, пясък и история с дъх на лимонови гори.

Веднага след трансфера от Катания до област Рагуза с климатизиран и удобен автобус, бяхме прекрасно посрещнати с welcome drink в хотел Athena Resort.

Хотелският комплекс се състои от множество кокетни къщички, огромно разнообразие от растителни видове, ботаническа градина, потопен в тишина и спокойствие.

Трябва да отбележим изключителното присъствие на Анна Марчовска, нашият отлично подготвен екскурзовод, която още в автобуса ни запозна с кратка история на острова, даде ни много полезни съвети за бъдещето пребиваване в Италия и ни разясни подробности около предстоящите екскурзии. Удоволствие е да я слушаш и да попиваш информация.

Първият ден от престоя ни в Италия завърши с вечеря и време за отдих. 

Не случайно казват, че островът е любов от пръв поглед. 1500-километровата брегова линия в Сицилия е идеалното място за любителите на морето. Разнообразието от плажове и природни гледки е впечатляващо. Традиционната следобедна почивка или "pennichella" е задължителна и продължава до към 16 ч., а ние през това време се наслаждавахме на частния плаж към хотел Athena Resort с осигурени безплатни шезлонги и чадъри.

Хотел Athena Resort в Сицилия има богата вечерна развлекателна програма. След вечеря послушахме вечни шлагери в изпълнение на прекрасната Дезире и потанцувахме, след което прекарахме щура вечер в дискотеката на комплекса с модерна музика и анимация. За следващия ден от Ekvator.bg бяха подготвили богата програма в Сиракуза и Ното, т. нар. малки чудеса на Сицилия.  

Сиракуза и Ното

Очарователните Сиракуза и Ното или малките барокови чудеса на Италия. Посетихме ги, отново придружени от прекрасния ни екскурзовод Ани, от която бяхме очаровани.

 Сиракуза е главната гръцка колония в Сицилия, където се намират някои от най-красивите исторически обекти на острова. Градът се намира на източния бряг и е дом на известния математик и изобретател Архимед, който има голям принос в математиката, физиката и инженерството. Сиракуза е бил известен със своето богатство, просперитет и напреднала цивилизация през древността. Днес продължава да дължи своето добро икономическо положение на пристанището и връзките си в Средиземноморието. Голям принос в икономиката има и туризмът. Средновековните улици, храмовете, амфитеатърът и останките от древногръцкия период събират годишно милиони туристи. Видяхме Катедралата на Сиракуза на просторния площад Пиаца дел Дуомо или буквално преведено – площадът на катедралата. Други впечатляващи места, които не бива да пропускате, са Temple Apollo, Площад на Архимед с прекрасния фонтан, Музей на средновековното и модерното изкуство.

Желаещите могат да си подарят незабравимо преживяване - разходка с лодка и да разгледат историческата част на града от морето. Десетките магазинчета с типични сицилиански стоки - цветни сувенири, кулинарни изкушения, папируси, плодове, ядки, джелато, паста и много други ни заплениха.

Ното - истинско архитектурно чудо в стил барок

Заради невероятно красивата си архитектура, Ното е под егидата на ЮНЕСКО. Тук може да се разходите в просторния център, да посетите катедралата на града или камбанарията на църквата "Сан Карло" и най-впечатляващите барокови балкони.

Главната улица се казва "Корсо Виторио Емануеле" и започва от Порта Реале. Може да се каже, че Ното е един приказен музей на открито и ние сме напълно съгласни с това твърдение.

Таормина

В четвъртия ден от нашето пътешествие се насочихме към т. нар. "фръцла" на Сицилия – Таормина. Трудно е да се разказва за Таормина. Това е град, който трябва да се види и усети, град, който зарежда душата и сетивата. Намира се на източното крайбрежие на Сицилия.

Днес тя е известна като най-модния курорт на Сицилия, любимо място на холивудски звезди и европейската интелигенция. Тук ежегодно се провежда фестивал на изкуствата, киното и музиката. От центъра на стария град се разкрива невероятна гледка към прочутия тлеещ връх Етна. Гледка, която не се забравя. Има кабинков лифт за транспортиране на пътниците надолу до плажовете и стръмна пътека, която води до руините нагоре в планината, за да се насладите на гледките. Най-известните атракции са големият и добре запазен гръцки театър, катедралата "Сан Николо", построена в началото на 1400-те, Пиаца дел Дуомо и Палацо дел Комуне с настилка като шахматна дъска, квадратната часовникова кула, която е една от емблемите на Таормина, Piazza 9 Aprile, градската градина и още много.

От двете страни на главната улица има богато изобилие от типични италиански заведения за хранене, бутици на едни от най-луксозните световни марки, джелатерии и сладкарници.

През годините, градчето изпълнено с цветове и зеленина, е пленило не малко художници, артисти, поети и философи. Ако трябва да обобщим впечатленията си от Таормина бихме могли да кажем, че тя е истинско чудо на природата и е дестинация, която не е за изпускане.

Модика

Петият ден от пътешествието ни прекарахме в Модика - градът на шоколада. Екскурзията ни тук беше фантастична и горещо я препоръчваме. Град в южна Сицилия, в който се произвежда един от най-прочутите шоколади в Италия, а по наше мнение и в цял свят.

Интересното при него е, че се темперира на температура, при която захарта не се разтапя и се усеща при ядене. Само тук можете да опитате този шедьовър. След като похапнахме шоколад, опитахме и от т. нар. "бароково" кафе, направено по специална рецепта с шоколад, канела и сметана. Тук думите са излишни! Продължихме разходката в Модика с посещение на историческите забележителности. Историческият център на града е включен в Списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО заради забележителната барокова архитектура. Видяхме двете църкви-майки в Модика.

Първата, посветена на Св. Петър, втората – на Св. Георги Победоносец, образци на зрял сицилиански барок. До Дуомо ди Сан Джорджо, се стига по стръмна, но кратка уличка. Конструкцията на това внушително място на религиозен култ е от XVIII век. Наричат я „Църквата на богатите“. Модика е град, разделен физически на горна и долна част, но също и град с двама покровители.

Шестия и седмия ден прекарахме изцяло в хотелския комплекс Athena Resort. "Всеки един ден може да бъде добър", по думите на нашата очарователна екскурзоводка Ани и наистина всеки един ден от престоя ни беше повече от приказен. Времето беше слънчево, водата топла и настроението чудесно.

А сега малко за настаняването:

Athena Resort е разположен сред природен парк, на около 25 км от Рагуза и 120 км от летище Катания и е с капацитет до 3500 туристи. Комплексът е с голяма територия, много зеленина – големи дървета, цветя и храстовидни растения – един истински парк. Тук се чува пеенето на птички и се усеща аромата на цветя и зеленина.

Екип от аниматори се грижи за доброто настроение и забавление на гостите с организиране на състезания, игри и вечерни шоу програми. Athena Resort се състои от основна сграда, където се намират ресторанта и лобито, и малки къщички и вили. На територията му има бар до рецепцията, бар на басейна, бар на плажа. Има основен ресторант, втори ресторант до басейна и ресторант на плажа – всички те могат да се ползват от гостите безплатно. Храната се приготвя от продукти местно производство - маслини, лимони, черница, портокали, сами произвеждат зехтина си и имат множество оранжерии около морето. На територията има супер маркет и аптека. Ресторант Athena в разположен в основната сграда и е с капацитет до 600 гости. Разполага с тераса и климатизирана вътрешна зала. Използва се за закуска, обяд, вечеря. Ястията се сервират на блок маса, с включени неограничени напитки – вино, бира, безалкохолни напитки и вода. Комплексът има 3 басейна, единия от които с олимпийски размери, футболни игрища с естествена тревна покривка, тенис кортове, съоръжения за волейбол, баскетбол, стрелба с лък и други.

През целия ден има забавления и спортове, като гимнастика, аеробика, йога, състезания за възрастни и за деца. Athena Resort разполага с две оборудвани детски площадки за игра. Гостите могат да ползват безплатно: мини клуб с детски басейн и помещения за забавления, бейби клуб, джуниър клуб. Комплексът има частен плаж, до който се стига с осигурен транспорт. Едноседмичното приключение в слънчева Сицилия, като част от програмите на "Екватор БГ" приключи на 16 юни. От Катания с чартърен полет на European Air Charter пътувахме до София.

Сицилия - перлата или душата на италианския юг ни плени и завинаги ще остане в сърцата ни! Разгледахме забележителни места, съчетание от култура, геология и история. Ето и част от тях:

Сиракуза - един от най-старите градове в света, основан от гръцки колонисти през 734 г. пр.н.е. Домът на Архимед. Градът е известен със своите морски дарове и традиционна сицилианска кухня, включително ястия като pasta alla siracusana и pesce spada alla ghiotta, също така цитрусови плодове, особено лимони и портокали, които виреят в плодородната почва и средиземноморския климат на региона. Сиракуза е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, признат за изключителното си историческо и архитектурно значение. Градът е популярна туристическа дестинация, привличаща посетители със своите древни руини, исторически забележителности и живописна брегова ивица.

Ното - бароковото бижу на Сицилия с най-невероятните барокови балкони и изключително вкусен марципан, който имахме възможност да опитаме.

Таормина - едно от най-завладяващите места в Италия, което няма как да се забрави! Митичен град, който излъчва топлина и енергия, която се простира от блестящия залив до впечатляващите останки от гръцкия театър, издълбани в склона на хълма отгоре. Град, който ще ви впечатли с всяка крачка, която направите. Гледката от Пиаца дел Дуомо спира дъха. Трудно е да опишеш Таормина с думи, тя трябва да се види.

Модика - историческият център на града е включен в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради превъзходната си барокова архитектура. Ще я запомним с неописуемо вкусния шоколад, който се произвежда тук още от средновековието по рецепта, донесена от испанските завоеватели, бароковото кафе със сметана и впечатляващите цели две църкви-майки Сан Джорджо и Сан Пиетро. Освен невероятна култура и архитектура, в Сицилия ще откриете и разнообразие от природни забележителности: диви плажове, вулкани и удивително красиви крайбрежни селища. Известен с бароковата си архитектура, традициите и гостоприемството си, островът продължава да привлича пътешествениците благодарение на разнообразните възможности за почивка. С 1500-километровата брегова линия Сицилия е перфектното място за любителите на морето.

Още веднъж бихме искали да споделим възхитата си и от нашия невероятен екскурзовод Анна Марчовска, която ни въведе толкова сладкодумно в приказката Сицилия от времето на нейното създаване до ден днешен и отговори на всяко наше питане с търпение и с безкрайно полезна и интересна информация.

До нови срещи от най-големия, цветен и гостоприемен остров в Средиземноморието.

Наталия Кирова, TravelNews