Новини Събития

Доц. Бони Петрунова: Панагюрското съкровище е на цялата нация

   
Доц. Бони Петрунова: Панагюрското съкровище е на цялата нация

Целта на Националния исторически музей е, който откъдето и да дойде, дори и от Космоса - да придобие представа за нашата история, казва доц. Бони Петрунова 

Още при създаването на Националния исторически музей идеята е в него да се съберат значими артефакти, представящи цялостната история на България, заяви в предаването на БНТ "Денят започва" неговият директор доц. Бони Петрунова. Според нея по Закона за културното наследство, крайното мнение имат не общинските съвети, а Министерство на културата, в което има специален съвет, който решава къде да отиде даден артефакт. 

"Панагюрското съкровище винаги е било в Националния исторически музей - отбеляза още тя. - Открито е случайно, изпращат телеграми, пловдивският директор идва по-рано, но спорът не е между София и Пловдив. Тук става дума за национално богатство, а НИМ има една цел - който откъдето и да дойде, дори от Космоса да придобие представа за нашата история. Аз съм открила три съкровища, не работя за Каварна, за която и да е община, аз работя за България." 

Петрунова допълни още, че не обвинява колегите си от Пловдив за искането им, но уточни, че стойността на билетите в НИМ не се променя според това дали съкровището е там или не. В случая се спазва европейска конвенция, според която от подобни артефакти не се печели, защото те носят авторитет на съответната страна, както и на България. 

Представители на групата съветници от групата на "Браво, Пловдив"
КАДЪР: БНТ
Представители на групата съветници от групата на "Браво, Пловдив" КАДЪР: БНТ 

В тв предаването бе осъществена и пряка връзка с Пловдив, където бе разговаряно с представители на общинския съвет. 

"Дори няма правно основание съкровището да е в София, нашият музей има необходимите условия, тук е най-добрата витрина за съхранението му и на днешната сесия се надяваме на подкрепа", казаха пред БНТ общински съветници от групата на "Браво, Пловдив". Аргументът им е, че то е вписано за първи път  в инвентарната книга на музея в Стария град. Според тях в момента дори нямало договор и следователно нямало правни основания да е в София. 

"Досега договорите се обновяваха през определен период, сега е подписан от мен и колегите, но не е подписан от Пловдивския музей, много тъжна работа - отговори доц. Петрунова. - Не е въпрос на договор, институциите решават къде да бъде Панагюрското съкровище."

Тя се обърна и с призив към колегите си, че вероятно съкровището ще увеличи броя на посещенията в Пловдивския музей, но "ако те имат 10 хил., ние имаме 100 хил. посетители и много повече хора ще го видят в НИМ, то трябва да е там, където представяме цяла България".

Тя припомни и историята, когато наследниците на откривателите претендираха за собствеността му, за да печелят от него. 

"Тъжна история, всички национални съкровища в тази държава са притежание на цялата нация", допълни още доц. Бони Петрунова.