Новини Събития

Кипър отчете рекорден брой туристи

   
Кипър отчете рекорден брой туристи

Кипър скача в най-горещите летни месеци с рекордно увеличение на потока туристи и приходите от тях, съобщи Статистическата служба, цитирана от БНР. Около 41 000 пристигащи или заминаващи пътници минават през двете летища на страната дневно.

Малко над 1,170 млн. са туристическите посещения в Кипър от януари до май, което е с 1,2% повече от същия период миналата година, когато пък бе подобрен рекордът от 2019 година.

Само през май до и от двете международни летища в Ларнака и Пафос са летели над 1,140 млн. пътници, което е ръст от над 4% спрямо май 2023 година. Данните на авиокомпанията Hermes Airports сочат също, че заетостта на самолетите е достигнала 85%.

Британците туристи са най-много - 40% от всички пристигнали на средиземноморския остров през май. Израелците също утвърждава позицията си на втори най-важен пазар за Кипър, защото са 8% от общия брой на посетителите.

Отпускарите са похарчили над 113 млн. евро през март, като постъпленията от туристите надвишават с 15,5% постижението от миналата година. Това е и рекорд по приходи за третия месец на годината за последните 23 години.