Събития

Гърция е обхваната от екстремни температури и пожари, евакуират туристи

   
Гърция е обхваната от екстремни температури и пожари, евакуират туристи

Евакуация на местни жители и туристи е в ход в Гърция, която е обхваната от екстремни температури и горски пожари. Над 300 горски пожара бушуват в цялата страна, включително в населени места в континенталната част на страната, както и на редица острови. Специалисти изчислиха, че приблизително на всеки 10 минути пламва ново огнище.

Пожарните екипи са в повишена готовност, тъй като сухото, горещо време, съчетано със силни ветрове, създава условия за пламването на нови пожари и същевременно сериозно затруднява борбата с тях.

Лумнал огън в област Атика (в която се намира и столицата Атина) запали къщи. Тече евакуация на местни жители и туристи. В района се намира голяма маслинена плантация, която също е обхваната от огъня.

Духа много силен вятър, който освен това непрестанно променя посоката си и разпалва огъня, обясниха огнеборците. Четири самолета и шест хеликоптера са включени в гасенето на стихията. Участват и десетки доброволци.

Затворен е входът от магистралата към населените места в близост до пожара. Той е започнал от сухи дървета, запалени от високите температури.

Гражданска авиация предприе извънредни мерки за полетите до летище “Елефтериос Венизелос” в Спата поради продължаващия пожар в Коропи. Променено е движението по пистите за кацане и излитане. В зависимост от условията и развитието на пожара мерките ще бъдат преразгледани.

До град Лариса огънят също се разраства, но е в аграрен район и в близост няма къщи, съобщават пожарникари.

Гръцките власти припомнят, че е строго забранено изгаряне на сухи треви и клони или на отпадъци, използване на оборудване, което отделя искри, като циркулярни триони, заваръчни машини, използване на външно барбекю, както и хвърляне на неугасени цигари или други горящи предмети, които могат да доведат до пожар.

Ако сте в Гърция и забележите дим или огън, съобщете незабавно на телефон 199 или 112.

Според прогнозната карта за опасност от пожари на Министерството на гражданска защита до края на седмицата рискът от пожари ще бъде много висок - четвърта степен. При това ниво на пожарна опасност властите затварят входа на горите и националните паркове.

Властите апелират към туристите да бъдат изключително внимателни и да следят информационните бюлетини, които се издават и на английски език. Предупредителни съобщения се изпращат на всички телефони, които сателитите засичат в Гърция,ъ съобщава "Труд".

Ситуацията може да се промени бързо, затова на туристите се препоръчва редовно и особено преди пътуване да проверяват официалните източници на информация и най-новите прогнози за времето.

С глоба от 300 до 30 000 евро и плащане на разходите на пожарната за потушаване на пожара се наказват подпалвачите в Гърция.

При доказване на умисъл разследването се води от Агенцията за национална сигурност. Но дори и онези, които извършват палежи поради небрежност, също ще бъдат изпратени в затвора. Палежът се счита за тежко престъпление, наказанието може да достигне до доживотен затвор.

Гражданите ще плащат също и глоби от 1000 до 54 000 евро, ако не почистят своите терени, което създава риск от избухване на пожари.

Изхвърлянето на фасове в Гърция е абсолютно забранено. Основната глоба за това нарушение е 200 евро, но Наредбата за противопожарната охрана предвижда ескалиращи глоби в зависимост от зоната, в която се извършва нарушението, или ако то се извършва системно. Максималната санкция достига до 5000 евро.

Тютюнопушенето по време на шофиране не е изцяло забранено в Гърция, а само в определени случаи - например поради риск от злополуки или пък ако в автомобила се намира непълнолетно дете. Нарушителите се наказват със солени глоби.

Властите в Гърция отправят предупреждение към туристи и местни хора да се пазят в жегите, които тази година бият всички рекорди за месец юни.

На централния площад “Синтагма” в Атина гръцкият Червен кръст постави щандове, на които се раздава безплатна вода. Съветват се хората да избягват излизането навън в горещите обедни часове, да избягват алкохола, да не ядат твърде много и да се охлаждат периодично в климатизираните помещения, които общините са създали.

Гръцкото министерство на труда призова хората в публичния и частния сектор да работят от вкъщи. На фона на горещата вълна се появиха и първите съобщения за изчезвания и смъртни случаи на туристи по непредпазливост. През изминалата седмица на гръцките острови бяха открити телата на няколко чуждестранни граждани, чиято смърт вероятно е причинена от разходка на екстремни температури. Двама алпинисти бяха намерени мъртви в Крит. В началото на юни изчезна известният британски водещ Майкъл Моузли, а тялото му беше открито на 9 юни. Причината за трагичните инциденти е несъобразяване с особеностите на климата в Гърция и неспазване на мерки за предпазване.